Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Vom fi filmați de fiecare dată când vom schimba bani. BNM vrea să impună reguli noi unităților de schimb valutar

 

Unitățile de schimb valutar vor fi obligate să asigure supravegherea și înregistrarea video a activității de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, pe toată durata programului de lucru în regim real al timpului.

Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice de Banca Națională a Moldovei, înregistrările video se vor realiza la fiecare ghișeu la care se efectuează operațiuni de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, pe zile. Acestea trebuie să înregistreze cel puțin data, ora și minutele fiecărei operațiuni de schimb valutar, precum și să permită vizualizarea casierului și a persoanei care efectuează operațiunea de schimb valutar.

Proiectul mai prevede că înregistrările video ale unității de schimb valutar trebuie să fie păstrate, în formă digitală şi în condiţii de securitate, cel puţin 10 zile calendaristice şi să fie prezentate pentru verificare la solicitarea organelor de control valutar.

În preajma fiecărei camere de supraveghere video, urmează a fi afișat un semn/pictogramă adecvată care să conțină o imagine reprezentativă capabilă să semnaleze clar existența acestor camere, conform modelului prevăzut de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Banca Națională a Moldovei își rezervă dreptul să stabilească cerințe suplimentare referitoare la supravegherea și înregistrarea video a activității de schimb valutar.

În caz de defecțiune tehnică a sistemului de supraveghere și înregistrare video a activității de schimb valutar sau în caz de alte incidente care au făcut imposibilă supravegherea și înregistrarea video, unitatea de schimb valutar este obligată să înregistreze aceste cazuri într-un registru special.

Share on Social Media

17 November, 2018
Un avocat din România a publicat într-un articol mai multe informații despre ce-i trebuie unui avocat ca să fie ”bun”. Într-o ordine ”oarecum relativă”, și destul de amuzant, acesta a enumerat următoarele lucruri: 1. Telefon. Ca să ţii legătura cu clienţii. De 50 de ori pe zi. Dacă nu vorbeşti cel puţin 2 ore pe zi la telefon nu eşti bun. După asta te întrebi unde s-a dus toată ziua şi tu nu ai făcut nimic. 2. Mail. Ca să ţii legătura cu clienţii care au bunul simţ să nu te sune de 10 ori de zi. În consec...
13 November, 2018
În cazul în care o parte din locatarii unui bloc nu vor achita serviciile utilizare (electricitate, apă, gaz etc.) acest lucru nu va putea servi drept temei pentru debranșarea totală a clădirii de la rețelele și instalațiile electrice, termice, de gaz, de la rețelele de alimentare cu apă și de canalizare. Și asta pentru a nu limita și sista furnizarea serviciilor respective pentru proprietarii de unități în condominiu care achită integral și în termenele stabilite facturile pentru serviciile utilizate, dacă legislația în domeniu și contractul de prestare a servici...

Parteneri

27 September, 2018
Banca Naţională a Moldovei ar putea avea dreptul de a prelungi, în mod excepţional, perioada de desemnare a unui administrator temporar al unei bănci. Asta în condițiile în care, în prezent, legislația prevede că perioada de desemnare a unui administrator temporar nu trebuie să depăşească un an. Această perioadă poate fi reînnoită în mod excepţional în cazul în care condiţiile privind desemnarea administratorului temporar continuă să fie îndeplinite. Modificările au fost propuse de un grup de deputați. Mai exact, articolul 52 ar putea avea următorul conținut: ”Banca Naţională a Moldovei poate...
15 September, 2018
Banca Națională a Moldovei (BNM) atenționează publicul că se creează percepții confuze și incorecte precum că utilizarea și tranzacționarea așa-ziselor ”monede virtuale” ar avea loc sub aria de atribuții a BNM sau cu permisiunea acesteia. Banca Națională nu a acordat nicio autorizație în acest sens și subliniază că scrisorile sale nu pot fi tratate drept permisiuni pentru punerea în aplicare a inițiativelor sau a produselor de investiții legate de crearea unei platforme de tranzacționare cu așa-numita ”monedă virtuală”. Prin urmare, Banca Națională reiterează opiniile expuse anterior referitoa...