Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Sondaj: Avocații, în topul încrederii populației. La polul opus sunt judecătorii

 

Majoritatea populației nu este mulțumită de activitatea instituțiilor de drept și au încredere scăzută în acestea. Datele se conțin într-un sondaj de opinie, la comanda Consiliului Superior al Magistraturii, care a fost prezentat astăzi.

Conform datelor, majoritatea persoanelor au spus că nu au încredere în instituțiile de justiție, 81%. Doar 16% la nivel național și 18%, din rândul celor care au avut interacțiune cu instanțele judecătorești, au remarcat că au încredere multă sau foarte multă în acestea.

Întrebați în cine nu au încredere, respondenții au precizat că nu cred în judecători - 78%, urmați de procurori – 77%, polițiști – 70% şi avocați – 62%. Pe de altă parte, întrebați în cine au cea mai mare încredere, respondenții au precizat ca în avocații, 33%, urmați de polițisti – 29%, procurori – 20% și judecători – 19%.

Situația este aproximativ aceeași și în rândul persoanelor care au interacționat cu sistemul judecătoresc. Dintre acestea, 41% au încredere multă sau foarte multă în avocați, câte 20% în polițiști și judecători și 16% în  procurori. Totodată, 82% spun că nu au încredere în procurori, câte 79% în judecători și polițiști și 57% în avocați.

Întrebați dacă sunt mulțumiți de reforma privind reorganizarea și optimizarea instanțelor de judecată, 29% au spus că da, în timp ce peste 50% s-au arătat nemulțumiți.

Sondajul a fost realizat în perioada 8 – 29 decembrie 2017 de către o companie privată din Republica Moldova la comanda Consiliului Superior al Magistraturii. Marja de eroare a acestuia este de +/- 2.8%.

Share on Social Media

28 September, 2018
Deseori sunt situații când anumite drepturi ne sunt încălcate și vrem să ne facem dreptate. Astfel, în cazul în care vreți să vă apărați drepturile în instanța de judecată, trebuie să cunoașteți că din 1 ianuarie 2017, pe teritoriul Republicii Moldova, funcționează doar 15 judecătorii. În urma reformei, mai multe instanțe au fuzionat, însă, deocamdată, sediile acestora se află în aceleași localități, scrie justitietransparenta.md. Mai jos puteți consulta lista instanțelor care au fuzionat, datele lor de contact, sediile judecătoriei care vă interesează, agenda ședințelor de judecată, dar și ho...
24 September, 2018
Timp de șase luni, instanțele de prim nivel au încheiat 26.359 de cauze civile, ceea ce reprezintă circa 51,66 la sută din volumul total de activitate. Datele au fost publicate, recent, de către Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești. Aproape o treimei din dosarele încheiate au fost examinate de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, și anume 7.863 de cauze. Topul instanțelor cu cele mai multe decizii luate este continuat de către: Judecătoria Bălți – 2.871; Judecătoria Orhei – 2.250; Judecătoria Edineț – 1.567; Judecătoria Hîncești – 1.543; Judecătoria Strășeni...

Parteneri

17 August, 2018
Regulamentul privind utilizarea videoconferinței pentru organizarea și administrarea judecătorească, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial. Documentul intră în vigoare din data publicării. Conform Regulamentului, videoconferința va asigura în regim real comunicarea audio-video securizată dintre reprezentanții diferitor instanțe judecătorești, inclusiv comunicarea dintre reprezentanții instanțelor judecătorești și reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii sau, după caz, cu reprezentanții invitați de către aceștia. Comunicarea pr...
13 April, 2018
Peste 800 de avocați, notari publici, executori judecătoreşti şi mediatori neangajaţi au plătit prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM), în mărime integrală, până în data de 2 aprilie. Conform datelor prezentate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), în total peste 50 de mii de cetățeni au achitat poliția de asigurare medicală în sumă fixă, ceea ce reprezintă cu 1.500 mai mulți decât anul trecut. Astfel, în primul trimestru al anului au fost acumulate la buget aproximativ 87 de milioane de lei, sau cu două milioane de lei mai mult față de aceeași perio...