Mai mulți procurori riscă sancțiuni disciplinare. Conform proiectului ordinii de zi, Colegiul de disciplină și etică al procurorilor urmează să examineze, în ședința de mâine, 9 februarie, mai multe cauze disciplinare. Mai exact, membrii Colegiului planifică să adopte și să pronunțe hotărârile privind cauzele disciplinare examinate la ședința din 21 decembrie, în privința:
  • Nicolae Gurev - procuror în Procuratura municipiul Chișinău, oficiul Rîșcani;
  • Vladimir Beșleu - procuror în Procuratura raionului Ocnița;
  • Daniela Moldovan - procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Rîșcani.
De asemenea, Colegiul urmează să examineze procedurile disciplinare intentate în privinţa procurorului în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Chișca, dar și a procurorului în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Rîșcani, Daniela Moldovan. Pe ordinea de zi mai figurează examinarea a două contestații a deciziilor de încetare a procedurilor disciplinare. Acestea îi vizează pe acuzatorii de stat Radu Talpă și Stanislav Monastîrschi. Potrivit Legii cu privire la Procuratură, după examinarea cauzei disciplinare, Colegiul de disciplină şi etică adoptă una din următoarele hotărâri:
  • privind constatarea abaterii disciplinare și aplicarea unei sancțiuni disciplinare;
  • privind constatarea abaterii disciplinare și sistarea procedurii disciplinare, în cazul în care au expirat termenele de tragere la răspundere disciplinară;
  • privind constatarea abaterii disciplinare și sistarea procedurii disciplinare, în cazul în care procurorul și-a încetat raporturile de serviciu înainte de emiterea hotărârii cu privire la cauza disciplinară;
  • privind încetarea procedurii disciplinare, în cazul în care nu a fost comisă o abatere disciplinară.
Hotărârea cu privire la aplicarea sancțiunii de retrogradare din funcție și hotărârea cu privire la aplicarea sancțiunii de eliberare din funcția de procuror se transmit Consiliului Superior al Procurorilor pentru a înainta propunerea corespunzătoare Procurorului General. Propunerea se prezintă după expirarea termenului de contestare a hotărârii.