Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Uniunea Avocaților vrea ca lista apărătorilor cu datorii la buget să fie revizuită lunar. Ce noutăți mai sunt propuse

 

Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) anunță că intenționează să schimbe procedura de sancționare a apărătorilor care au datorii la buget. Astfel, secretariatul UAM va transmite, lunar, Comisiei de etică și disciplină, lista avocaților care au depășit 6 luni de la termenul scadent pentru efectuarea defalcărilor la bugetul Uniunii și va solicita aplicarea sancțiunii disciplinare.

Potrivit unui comunicat de presă, decizia a fost luată din cauza numărului impunător de avocați care înregistrează datorii la buget, dar și pentru a asigura executarea adecvată a bugetului anual.

Potrivit Legii cu privire la avocatură, activitatea de avocat se suspendă de drept în cazul neefectuării de către avocat a defalcărilor în bugetul Uniunii Avocaţilor, la expirarea a 6 luni de la termenul scadent,   până la achitarea integrală a restanţei.

După aplicarea sancțiunii de suspendare a activității, avocații vizați vor fi solicitați printr-un demers oficial să prezinte licența și legitimația la sediul Uniunii în termenul legal de 10 zile. Mai mult ca atât, lista avocaților sancționați va fi remisă lunar în adresa Biroului Național de Statistică, pentru a împiedica eliberarea mandatelor către aceștia.

Totodată, Comisia va fi sesizată în legătură cu avocații restanțieri care au activitatea suspendată în baza cererii sau în caz de incompatibilitate, pentru a le aplica alte sancțiuni disciplinare, inclusiv amenzi.

De asemenea, a fost modificat modelul listei avocaților suspendați, care este transmisă spre publicare în Monitorul Oficial.

Amintim că, aproape 600 de avocați au fost sancționați la sfârșitul anului trecut și le-a fost suspendată licența pentru că nu și-au plătit contribuția, care este de 100 de lei pe lună sau 1.200 de lei pe an. Aceștia își vor putea relua activitatea doar după ce vor achita integral datoriile. Sumele restante variază între 600 și 7.200 de lei, semn că unii nu au plătit ani de-a rândul. În acest an, UAM planifică să încaseze din contribuțiile avocaților aproape 3,5 milioane lei.

Share on Social Media

15 October, 2018
Uniunea Avocaților din Moldova a depus un recurs în interesul legii la Curtea Supremă de Justiție. Motivele pentru care a fost declarat recursul în interesele legii a fost aplicarea neuniformă de către instanțele judecătorești a prevederilor art. 4397 ”Confiscarea specială” din Codul contravențional, precum și a dispozițiilor art. 162 ”Hotărârea cu privire la corpurile delicte adoptată la soluționarea cauzei penale” din Codul de procedură penală la examinarea cauzelor contravenționale intentate în baza alin. (10) art. 287  ”Încălcarea regulilor vamale” din Codul contravențional. Analiza practi...
14 October, 2018
Avocații și judecătorii vor sta la aceeași masă și vor discuta subiecte de interes comun. Centrul de Instruire a Avocaților în parteneriat cu Judecătoria Chișinău dă startul unui șir de evenimente mixte în formatul unor discuții între judecători și avocați în privința temelor de interes major pentru avocați în cadrul examinării cauzelor civile și penale. Primul eveniment va avea loc la 29 octombrie. În acest scop, Centrul de Instruire anunță că vor fi selectați 15 avocați pentru participarea la discuțiile tehnice cu magistrații Judecătoriei Chișinău, pentru a îmbunătăți cadrul de soluționare a...

Parteneri

05 October, 2018
Avocații din Republica Moldova se convoacă, astăzi, la Congresul ordinar. Evenimentul a început la ora 9.00, la Casa Sindicatelor. Apărătorii delegați de Barouri pentru a participa la eveniment vor avea de discutat și aprobat mai multe subiecte. Pe ordinea de zi a evenimentului figurează următoarele subiecte: audierea și aprobarea raportului anual privind activitatea Consiliului Uniunii Avocaților; audierea și aprobarea raportului anual privind activitatea secretarului general interimar al Uniunii Avocaților; audierea și aprobarea raportului anual privind activitatea Comisiei pentru et...
05 October, 2018
Comisia de cenzori critică activitatea Uniunii Avocaților din Moldova. Conform Raportului prezentat în cadrul Congresului, care are loc astăzi, resursele financiare nu sunt gestionate în conformitate cu bugetul aprobat de avocați. Membrii Comisiei susțin că șefii UAM au efectuat achiziții mai mari de 50 de mii de lei fără a consulta Consiliul Uniunii. Aceștia se referă în special la cheltuielile suportate pentru organizarea Zilei Internaționale a Femeii, când prin deciza președintului UAM, Emanoil Ploșnița, secretarul general a plătit unui restaurant, care a găzduit pet...