Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Un șofer și-a accidentat mașina, iar compania de asigurări cere daunele de la Exdrupo. Ce au decis judecătorii

 

Alliance Insurance Group a dat în judecată Regia Exploatarea Drumurilor şi Podurilor Exdrupo, după ce un client al asigurătorului și-a stricat mașina. Mai exact, reclamantul a invocat că în iunie 2014, pe sectorul str. M. Viteazu, au fost efectuate lucrări de reparaţie şi plombare a acestei porţiuni de drum. Din cauza lipsei indicatoarelor ce ar fi trebuit să semnalizeze existenţa temporară a unor pietre de dimensiuni mari pe carosabil, clientul şi-a accidentat automobilul. Printr-un proces verbal s-a constat că Exdrupo a încălcat prevederile art. 227 alin. (1) din Codul contravențional, care se referă la nerespectarea regulilor de întreţinere, de reparaţie şi de reconstrucţie a drumurilor și a fost amendată cu 40 de unități convenționale.

În același timp, reclamantul a invocat că, potrivit contractului de asigurare, șoferul automobilului avea asigurare Casco, iar atunci când a fost întocmit procesul verbal de constatare a daunelor, suma prejudiciului a fost stabilită la peste 27 de mii de lei.

Asigurătorul a expediat în adresa Exdrupo o reclamaţie prin care i-a solicitat achitarea benevolă, în termen de 20 zile, a prejudiciului în sumă de 27.050 lei, însă aceasta a rămas fără răspuns. Prin urmare, reclamantul susține că pârâtul urmează să achite şi o dobîndă de întârziere în sumă de aproape 10 mii de lei, calculată conform prevederilor art. 619 din Cod civil. Compania de asigurări a mai cerut și încasarea sumei de peste opt mii de lei care a fost achitată unei companii de recuperare a datoriilor.

Prin hotărârea Judecătoriei Chişinău acțiunea a fost admisă parțial. S-a încasat din contul Exdrupo prejudiciul în sumă de 27.050 lei, dobândă de întârziere în sumă de 9.628 lei, cheltuielile suportate în legătură cu achitarea taxei de stat în sumă de 1.344 lei şi cheltuieli de asistenţă juridică în mărime de 3.500 lei. În rest, acţiunea a fost respinsă.

Exdrupo a depus apel în care a motivat că au fost instalate semnele de avertizare corespunzătoare, iar, ulterior, angajaţii companiei au lichidat situaţia de avariere despre care fusese informaţi. Locul respectiv a fost semnalizat cu indicatorul 1.2.3. Lucrări de drum şi  4.2.1. - Direcţie obligatorie de ocolire a obstacolului. Exdrupo a mai invocat că responsabilă de starea tehnică a drumurilor în municipiul Chișinău este Direcția generală transport public și căi de comunicație.

Instanța de apel a concluzionat că nu sunt întrunite condițiile pentru admiterea acțiunii în regres, în circumstanțele în care nu a fost dovedită legătura cauzală dintre încălcarea (neexecutarea) obligaţiilor şi pagubele cauzate. Prin urmare, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul Exdrupo și a casat hotărârea instanței de fond. Mai mult, a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată de Aliance Insurance Group.

Decizia este definitivă şi executorie din momentul pronunţării, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Share on Social Media

19 September, 2018
Șoferii condamnați de magistrați cu o pedeapsă penală care prevede anularea dreptului de conducere își vor putea redobândi dreptul de a șofa doar după frecventarea programului probațional antialcoolic și antidrog și expirarea termenului de 4 ani de la condamnare. Modificările la Codul de procedură penală au fost publicate în Monitorului Oficial și urmează să intre în vigoare în luna decembrie. Conform modificărilor, anularea dreptului de conducere a mijlocului de transport se dispune de către instanța de judecată în următoarele cazuri: titularul permisului de conducere a fost condamnat pri...
18 September, 2018
Persoana care se află la volanul mijlocul de transport se înlătură de la conducerea acestuia, de către organul de constatare, dacă există temeiuri suficiente că se află în stare de ebrietate inadmisibilă produsă de alcool sau de alte substanțe. Completările la Codul de procedură penală au fost publicate în Monitorul Oficial și urmează să fie aplicate din luna decembrie. Conform noilor norme, persoana în privința căreia există bănuieli că se află în stare de ebrietate, este obligată să accepte, la cererea organului de constatare, testarea alcoolscopică, examenul medical, prelevarea de sânge și...

Parteneri

14 September, 2018
Șoferii care vor încălca regulile de circulație rutieră, s-ar putea alege cu un nou tip de pedeapsă. Este vorba despre privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport sau anularea acestui drept. Modificările la Codul penal au fost publicate, astăzi, în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare peste trei luni. Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport sau anularea acestui drept constă în interzicerea conducerii oricărui tip de mijloc de transport pe drumurile publice. Pedeapsa poate fi aplicată numai în calitate de pedeapsă complementară. Ambele tipul de pedepse vor fi apli...
01 September, 2018
De astăzi, conducerea vehiculului cu număr de înmatriculare eliberat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului sau municipiul Bender ori cu număr de înmatriculare neutru, de către o persoană care are domiciliu în altă localitate decât regiunea transnistreană se amendează. Sancțiunile vor fi aplicate și de către Poliția de Frontieră. Modificările făcute la Codul contravențional au intrat în vigoare. Astfel, pentru o asemenea încălcare, persoana fizică va putea fi sancționată cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale, adică de la 3.000 până la 4.500 de lei, cu aplicarea...