Serviciul Fiscal de Stat inițiază o serie de controale asupra activității contribuabilor care ar utiliza muncă la negru și achită salarii în plic. Prima etapă a controalelor fiscale va fi lansată mâine și va viza activitatea a 17 companii de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Timp de 90 de zile angajații de la Fisc vor verifica declarațiile depuse pentru perioada 2017 – 2018, iar încălcările depistate vor fi sancționate. Totodată, agenților economici li se va permite să se conformeze benevol și să declare salariile achitate în perioadele anterioare. Conform Serviciului Fiscal de Stat, controalele efectuate în prima etapă vor fi mediatizate pe larg și vor fi făcute publice toate încălcările depistate. Totodată, la începutul lunii iunie va fi lansată cea de-a doua etapă a controalelor fiscale. De această dată numărul de contribuabili va fi mult mai mare, iar perioada de verificare va fi de minim patru ani. Pentru utilizarea muncii la negru, agenții economici riscă:
  • sancțiuni fiscale, care reprezintă 30% din suma diminuării impozitului pe venit;
  • sancțiuni aferente Fondului de asigurări sociale, care sunt 200% din suma diminuată;
  • sancțiuni aferente Fondului de asigurări medicale, care reprezintă 100% din sumă diminuată.
Totodată, conform Codului contravențional, utilizarea muncii nedeclarate se sancţionează pentru fiecare persoană identificată. În acest caz, persoana fizică va primi amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale, adică de la 3.000  la 4.500 de lei. Persoanei cu funcție de răspundere i se va aplica o amendă de la 150 la 210 de unități convenționale (de la 7.500 la 10.500 de lei), iar persoanei juridice o amendă între 210 și 300 de unități convenționale (de la 10.500 la 15.000 de lei). De asemenea, achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă se sancţionează pentru fiecare persoană identificată, după cum urmează:
  • amendă aplicată persoanei fizice de la 400 la 500 de unităţi convenţionale, adică de la 20.000 până la 25.000 de lei;
  • amendă aplicată persoanei cu funcție de răspundere și persoanei juridice de la 1.000 la 1.500 de unităţi convenţionale, adică de la 50.000 la 75.000 de lei.
Prin urmare, Fisc-ul atenționează agenții economici că pe parcursul acestor 90 de zile, adică până la începutul lunii iunie, să se conformeze benevol, să-și revadă declarațiile fiscale aferente achitării salariilor depuse anterior și, la necesitate, să vină cu declarațiile corectate. Astfel, vor evita posibilele sancțiuni ce pot fi aplicate de către Serviciul Fiscal de Stat. Conform datelor statistice, pe parcursul anului 2017 a fost depistată utilizarea muncii nedeclarate în 137 de cazuri. În urma sancțiunilor aplicate, la bugetul de stat au fost încasate 12 milioane de lei.