Avocații nu prea își doresc să reprezinte Republica Moldova în acțiunea introductivă a procedurii de insolvabilitate a ÎS Sanatoriul ”Sănătate”, din orăşelul Sergheevka, regiunea Odessa, Ucraina. Astăzi, Ministerul Justiției a lansat pentru a patra oară concursul pentru selectarea apărătorului care să reprezinte interesele țării noastre. La concurs poate participa orice persoană fizică care deţine licenţă de avocat, precum şi birourile individuale sau asociate sau companiile de avocaţi locale sau străine. În cazul avocaţilor străini, este obligatoriu ca aceştia să participe la concurs în parteneriat cu cabinete sau birouri asociate de avocaţi din Republica Moldova. De asemenea, apărătorul care aplică la concurs trebuie să aibă:
  • experienţă de reprezentare a unui stat în faţa instanţelor de judecată internaţionale;
  • experienţă în domeniul reglementărilor internaţionale;
  • participare anterioară în calitate de reprezentant cel puţin o dată, în ultimii cinci ani, într-un caz ce a avut drept obiect un litigiu similar;
  • cunoască limba de lucru a instanţei judecătoreşti ce urmează să examineze  litigiul.
De această dată, termenul limită pentru depunerea dosarelor și a ofertelor este 10 aprilie, ora 8.55. Anterior, Ministerul Justiției a mai făcut trei încercări să găsească avocații care să reprezinte interesele Republicii Moldova în acest litigiu, însă fără succes. În data de 2 iunie 2016, Judecătoria Economică din regiunea Odessa, Ucraina, a intentat procedura de insolvabilitate a Întreprinderii afiliate cu investiții străine a Întreprinderii de stat Medisan a Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare a Cancelariei de stat a Republicii Moldova, Sanatoriul ”Sănătate”. Ulterior, în data de 9 decembrie 2016, prin hotărârea emisă de aceeași judecătorie, a fost introdusă procedura de sanare a întreprinderii.