Dreptul exclusiv al avocaților de reprezentare în instanță a fost anulat. Prin urmare, apărătorii nu vor mai fi solicitați pentru reprezentare în instanță, în cazul în care persoana care se va adresa în fața judecătorilor va avea o rudă licențiată în drept. Parlamentul a votat, repetat, modificările la Codul de procedură civilă și au stabilit că data intrării în vigoare a noilor prevederi va fi 1 iunie. Modificările care vin să simplifice Codul de procedură civilă au fost votate de către parlamentari în luna decembrie 2017. Ulterior, în data de 15 februarie, Parlamentul a adoptat proiectul în lectura a doua. În document era prevăzut că modificările intră în vigoare în data de 1 ianuarie 2018, ceea ce ar fi însemnat că punerea în aplicare a noilor prevederi ar fi trebuit să se producă retroactiv. Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii, când a dat aviz la proiectul de lege, a atenționat că punerea în aplicare a prevederilor ar trebui să aibă loc mai târziu de 1 ianuarie. Și asta pentru ca toți actorii din justiție să se familiarizeze cu noile modificări. Prin urmare, în privința reprezentării în instanță, Codul a fost modificat, iar articolul 75, care se referă la reprezentarea în instanța judecătorească, a fost completat cu un nou aliniat. Acesta permite persoanelor fizice să fie reprezentate în instanța de judecată de către soț/soție, părinți, copii, fraţi, surori, bunei, nepoţi, dacă aceștia sunt licențiați în drept și sunt împuterniciți printr-o procură autentificată notarial. Potrivit modificărilor efectuate, art. 75 din Codul de procedură civilă a fost completat cu alin. (1¹) cu următorul cuprins:
  • ”(1¹) Persoanele fizice pot fi reprezentate în instanţa de judecată de către soț/soție, părinți, copii, fraţi, surori, bunei, nepoţi, dacă aceștia sunt licențiați în drept și sunt împuterniciți printr-o procură autentificată notarial.”
În prezent, art. 75 spune că în proces civil, persoanele fizice îşi pot apăra interesele personal, prin avocat sau avocat stagiar. Participarea personală în proces nu face ca persoana fizică să decadă din dreptul de a avea avocat. Procesele persoanelor juridice se susţin în instanţă de judecată de către organele lor de administrare, care acţionează în limitele împuternicirilor atribuite prin lege, prin alte acte normative sau prin actele lor de constituire, precum şi de către alţi angajaţi împuterniciţi ai persoanei juridice, de către avocaţi sau avocaţi stagiari. La fel, articolul mai spune că în cazul conducătorului organizaţiei, acesta îşi confirmă împuternicirile prin documentele prezentate în judecată ce atestă funcţia sau calitatea lui de serviciu ori, după caz, prin actele de constituire. În caz de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, interesele ei pot fi reprezentate de administratorul din oficiu sau de lichidator, desemnaţi în condiţiile legii. Actele procedurale efectuate de reprezentant în limitele împuternicirilor sale sunt obligatorii pentru persoana reprezentată în măsura în care ele ar fi fost efectuate de ea însăşi. Culpa reprezentantului este echivalentă culpei părţii. Noile modificări urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.