Infractorii vor putea să-și execute pedepsele cu închisoarea chiar și la domiciliu sau atât acasă, cât și la închisoare, conform unui proiect de lege adoptat, prin vot decisiv, de Camera Deputaților din România, scrie avocatnet.ro. Proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate a primit votul decisiv al Camerei Deputaților, după ce a trecut deja de Senat în 2017. Pentru a se aplica, documentul trebuie să treacă de președintele României și să apară în Monitorul Oficial. În esență, parlamentarii vor ca unii infractori să poată să-și execute pedepsele într-un regim mai permisiv. ”Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse prin hotărâre de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar”, scrie în proiect. Concret, măsurile alternative pentru executarea pedepselor cu închisoarea vor fi:
  • închisoarea la domiciliu;
  • închisoarea fracționată: în timpul săptămânii la domiciliu și în weekend într-un centru de detenție special sau într-un penitenciar;
  • închisoarea mixtă: la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunității, în echivalent.
”Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune prin hotărâre una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracția de 1/5 necesară pentru luarea în discuție a regimului de detenție”, prevede actul adoptat de deputați, cu precizarea că se va aplica o procedură specială. Măsurile mai lejere de executare a pedepselor cu închisoarea nu se vor aplica deținuților cu abateri disciplinare, celor condamnați pentru infracțiuni de violență ori de corupție sau recidiviștilor. ”Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către Ministerul Afacerilor Interne, cu sau fără brăţară electronică”, este subliniat în propunerea legislativă.