Curs Valutar 20.11.2018
EUR: 19.5666 MDL USD: 17.1223 MDL RON: 4.1929 MDL RUB: 0.2599 MDL Convertor Valutar

Justificări haioase ale avocaților în privința lipsei robei în procesele de judecată

 

Autor: Valeriu Voleanschi, avocat stagiar BAA ”Partenerii Justiției”

valeriu voleanschiOrice avocat din Republica Moldova cunoaște că este obligat să poarte robă în faţa instanţelor judecătoreşti, fapt expres prevăzut în art. 62, alin. (1) al Legii cu privire la avocatură și art. 63 alin. (1) al Statutului profesiei de avocat. Însă, din anumite motive obiective sau nu prea, periodic această regulă nu se respectă, fiind trecută cu vederea atât de către avocați, cât și de judecători.

Practic, în fiecare zi judecătorii sunt nevoiți să asculte invențiile avocaților cu privire la motivele lipsei robei și, de regulă, problema se atestă în instanțele de fond.

Numărul justificărilor invocate de către avocați a devenit atât de impunător încât un judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana (pe acea vreme vicepreședintele judecătoriei Ciocana, iar în prezent judecător la Curtea de Apel Chișinău, formator INJ și profesor USM - Vladislav Clima) a considerat că acestea urmează a fi notate într-o listă pentru a fi expediată în adresa Uniunii Avocaților din Moldova, pentru disciplinarea avocaților și transmiterea unei porții de pozitivism.

Pe parcursul a opt luni, grefierul a completat lista enunțată, începând cu cele mai banale motive și finalizând cu cele mai neobișnuite.

În continuare vor fi prezentate cele mai des utilizate justificări ale avocaților, în cadrul procesului de judecată, în momentul în care aceștia s-au prezentat fără robă:


  • Nu exisă un loc special amenajat pentru îmbrăcarea robei – cea mai des utilizată (30%).  

Nu folosiți această justificare în nici un caz. Practic toți judecătorii o consideră inacceptabilă ! 

  • Roba se află la curățătorie, spălătorie.

Unii avocați invocau acest motiv pe parcursul a 2-3 ședințe consecutive.

  • Roba se află la atelier, s-a rupt.

  • Am transmis roba colegului, are proces la Curtea de Apel. 

Cel mai neplăcut motiv pentru judecătorii instanțelor de fond, ori avocații respectă regula doar în fața Curții de Apel, pe când în instanțele inferioare nu consideră necesar.

  • Roba a rămas pe bancheta din spate a automobilului.

Uneori avocații dădeau dovadă de o inventivitate lăudabilă, invocând justificări precum:

  • Onorată instanță! (privind peste geam și observând că timpul de afară este ploios ) Dimineața am scăpat roba în noroi și e murdară.

  • Copiii mi-au calcat roba în picioare în timp ce se aflau pe bancheta din spate a automobilului.

  • Legea obligă portul robei și nu îmbrăcarea ei, respectiv, dacă roba se află în sacoșă în  timpul ședinței de judecată, condițiile legii sunt îndeplinite. 

  • Onorată instanță! Astăzi fiul meu are spectacol la grădiniță, acestuia i-a revenit rolul de judecător, soția m-a obligat să-i transmit roba.

  • Am pierdut cheile de la automobil, iar roba e pe bancheta din spate.

În urma efectuării unui sondaj în rândul apărătorilor, s-a constatat că de fapt un motiv de bază al lipsei robei în proces (motiv care nu s-a invocat în cadrul ședinței niciodată) este incomoditatea transportării acesteia. Avocații nu doresc să circule prin instanțe cu sacoșă, ori aceasta nu corespunde unui avocat din punct de vedere stilistic, iar în cazul în care avocații plasează roba în geantă, aceasta nu mai poate fi purtată în proces din motive obiective.

Art.6 alin. (1) din Codul de etică și disciplină al judecătorului statuează că judecătorul va menţine ordinea şi atmosfera respectuoasă în şedinţele de judecată, asigurând disciplina şi solemnitatea desfăşurării procesului, fie în biroul său, fie în sala de judecată.

Codul de Procedură Civilă spune, la art. 196 alin. (7), că în cazul amânării procesului din motivul nerespectării măsurilor luate de instanţă în vederea asigurării ordinii şi solemnităţii în şedinţă de judecată, instanţa, la cererea părţii interesate, poate obliga persoanele vinovate la reparația prejudiciului cauzat prin amânarea procesului, independent de sancționarea lor cu amendă pentru aceeași faptă.

În același timp, potrivit Codului deontologic al avocatului (Adoptat de Congresul Avocaţilor din 20 decembrie 2002, cu modificările şi completările adoptate de Congresul Avocaţilor la 23 martie 2007 și la 01 iulie 2016), în cazul în care nu au fost create condițiile necesare pentru purtarea robei, avocatul nu este sancționat disciplinar. 

Share on Social Media

08 November, 2018
De curând, câteva instanțe-pilot au testat sistemul de videoconferință cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Noua tehnologie aduce sistemului judecătoresc numai beneficii. Mai mult timp economisit, dar și bani, pentru că judecătorii și președinții de instanțe nu vor mai trebui să facă drum până în Capitală pentru a discuta cu CSM-ul chestiuni tehnice. Cum a fost primit de către judecători noul instrument de comunicare, ce aduce acesta nou și cum vor comunica instanțele, aflați din interviul video acordat de Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, pentru justiti...
24 October, 2018
Compania juridică internațională King&Wood Mallesons (KWM) este investigată în urma plângerilor depuse de mai mulți angajați cu privire la munca excesivă. Mai mulți avocați ai KWM s-au plâns că au fost nevoiți să lucreze până dimineața și în zilele de weekend. Investigarea companiei a fost solicitată de Organizația Americană pentru Drepturile Omului - WorkSafe. La baza plângerilor au stat termenii limită în care Comisia Regală din Australia desfășura o investigație legată de încălcări în domeniul bancar, financiar și din domeniul pensiilor. În cadrul acestei anchete, King&Wood Mallesons rep...

Parteneri

19 October, 2018
Deputații au votat în ședința de joi mai multe modificări la Codul de procedură penală, în primă lectură. Asta după ce anterior mai mulți profesioniști din domeniu au menționat că prevederile care vizează arestarea preventivă, intrate în vigoare la mijlocul lunii august, sunt confuze și contravin Constituției. Potrivit proiectului de lege, din art. 185 alin. (1) ar putea fi exclus textul ”și în cazul infracțiunilor care, au fost săvârșite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice, nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei sau nu au fost săvârșite de un gru...
17 October, 2018
Un magistrat solicită Curții Constituționale să se expună în privința constituționalității textului art. 35 alin. (3) din Codul de procedură penală și anume sintagma ”….(3) Încheierea instanței de judecată asupra recuzării nu este susceptibilă de a fi atacată.…”. Magistratul Victor Sandu, de la Judecătoria Chișinău, sediu centru, susține că este clar faptul că, căile de atac reprezintă mijloacele procedurale prin care se cere și se obține anularea sau deformarea totală ori parțială a unei hotărâri judecătorești. Controlul judiciar care se realizează...