Curs Valutar 20.11.2018
EUR: 19.5666 MDL USD: 17.1223 MDL RON: 4.1929 MDL RUB: 0.2599 MDL Convertor Valutar

Patru judecători de la instanțele de apel au fost evaluați. Câți au obținut calificativul ”excelent”

 

Patru magistrația de la trei instanțe de apel au trecut recent prin procedura de evaluare ordinară. Hotărârile Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor au fost publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Cel mai mare punctaj l-a obținut judecătoarea Angela Bostan, de la Curtea de Apel Chișinău. Aceasta a fost numită în funcția de judecător în anul 2006.

Pe parcursul anilor 2015-2017, magistrata a examinat 1.234 de cauze, iar deciziile luate pe marginea a 267 de dosare au fost contestate. Ulterior, 213 dintre hotărâri au fost menținute de către instanța ierarhic superioară. Comisia judiciară a înregistrat pe numele judecătoarei 27 de sesizări, toate au fost, însă, respinse. Pentru rezultatele înregistrate, Angela Bostan a fost apreciată cu 93 de puncte și calificativul ”excelent”.

Un alt judecător de la Curtea de Apel Chișinău, care a fost evaluat, este Gheorghe Iovu. Acesta activează ca magistrat din anul 1995. Pe parcursul ultimilor trei ani, Gheorghe Iovu a examinat 5.031 dosare, dintre care doar 49 au fost contestate, majoritatea, 35, fiind totuși menținute ulterior. În schimb, Inspecția judiciară a înregistrat pe numele judecătorului 108 sesizări, toate fiind respinse. Pentru activitatea desfășurată, magistratul a primit 84 de puncte și calificativul ”foarte bine”.

De asemenea, a fost evaluat și Grigori Colev, de la Curtea de Apel Comrat. Acesta activează în funcția de judecător de 11 ani. Pe parcursul ultimilor trei ani a examinat 711 dosare, fiind contestate 109 dintre deciziile luate. În majoritatea cazurilor, 71 la număr, sentințele pronunțate au fost menținute și de către instanța ierarhic superioară.

În perioada 2015-2017, pe numele judecătorului au fost înregistrate 18 sesizări, toate fiind respinse. În urma evaluării, Grigori Colev a obținut 80 de puncte și calificativul ”foarte bine”.

Cu un punct mai puțin, adică 79, și calificativul ”foarte bine” a obținut Natalia Bondarenco, de la Curtea de Apel Cahul. Ea a fost numită în funcția de judecător în anul 2000.

Colegiul a evaluat activitatea magistratei pentru perioada anului 2014 și primele cinci luni ale anului 2015. În acest timp, Natalia Bondarenco a examinat 423 de dosare, dintre care au fost contestate 114. Totuși, în majoritatea cazurilor, 90, hotărârile emise au fost menținute. Inspecția judiciară a înregistrat pe numele magistratei o singură sesizare, care a fost respinsă.

Totodată, Colegiul de evaluare a concluzionat că toți cei patru magistrați au respectat normele Codului de etică a judecătorului și niciunul dintre ei nu este vizat în proceduri disciplinare.

Share on Social Media

09 November, 2018
Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor urmează să examineze, astăzi, dosarele a 13 magistrați din diferite instanțe din țară. Majoritatea dintre judecători urmează să treacă prin procedura de evaluare ordinară. Conform agendei publicate, magistratul Ion Talpă de la Curtea de Apel Bălți este evaluat pentru o eventuală promovare la Curtea Supremă de Justiție. Acesta a fost numit în funcție în anul 2005 și a exercitat, inclusiv, funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Bălți pentru un termen de aproximativ doi ani. Din martie 2018, Ion Talpă a asigurat interimatul funcției de pre...
08 November, 2018
Secretarul general al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, spune că reacțiile magistraților la proiectul sistemului unic de salarizare în sectorul bugetar nu-l miră și au fost anticipate de autorități. Totuși, oficialul afirmă că după aprobarea modificărilor nimeni dintre bugetari nu va pierde niciun bănuț în comparație cu anul 2018. Reacția vine după interviul președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, pentru portalul BizLaw. Într-o postare pe pagina sa de pe Facebook, Ion Chicu menționează că ”nu este adevărat că Guvernul va modifica salariile, or modificarea valorii...

Parteneri

07 November, 2018
Nici magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) nu scăpă de micșorarea salariilor de bază, conform proiectului sistemului unic de salarizare în sectorul bugetar. Conform inițiativei legislativei, partea fixă a salariului acestora ar putea scădea cu peste 17 la sută. Astfel, dacă acum un judecător de la CSJ cu o vechime în muncă în funcția de magistrat de până la 16 ani primește 29.520 de lei ca salariu de funcție, de la 1 decembrie ar putea primi doar 24.354 de lei. Prin urmare, acesta se diminuează cu 5.166 de lei sau cu aproximativ 17.5 la sută. Ponderea micșorării cu peste 17%...
06 November, 2018
UPDATE: Încă un judecător de la CSJ a înaintat cerere de demisie, care urmează a fi examinată în cadrul ședinței de astăzi a CSM. Este vorba de membra Colegiului Penal al CSJ, Elena Covalenco. Consiliul Superior al Magistraturii va examina, la ședința de astăzi, cererile de demisie a patru magistrați de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Aceștia sunt: Tatiana Vieru, președinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ, vicepreședinte al CSJ, Dumitru Visternicean, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Sîrcu, fost vicepreşedinte al Colegiului ci...