Se apropie perioada vacanțelor, iar majoritatea va alege să călătorească spre destinațiile de concediu cu avionul. În această situație este bine să fiți informați și să știți să vă cereți drepturile atunci când vă sunt încălcate. O familie din Capitală a primit despăgubiri de la operatorul aerian, după ce zborul lor a întârziat.  Mai exact, operatorul a achitat despăgubiri pentru soți și copilul minor, după ce aceștia s-au adresat în instanță și au solicitat repararea prejudiciului material, moral, dar și a compensației, penalităților și a cheltuielior de judecată. Judecătoria Chișinău s-a pronunțat în favoarea reclamanților și a dispus încasarea sumei de 400 de euro pentru fiecare parte cu titlu de compensație pentru întârzierea zborului. La fel, s-a încasat câte trei mii de lei pentru fiecare persoană cu titlu de prejudiciu moral, dar și taxa de stat în mărime de aproape 900 de lei. Hotărârea instanței de fond poate fi atacată cu apel. Amintim că, în Republica Moldova există o normă juridică în care sunt cuprinse regulile și drepturile pe care le aveți în calitate de pasager al transportului aerian  -Regulamentului privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor. Această normă se aplică:
  • pasagerilor care pleacă de pe un aeroport situat pe teritoriul Republicii Moldova;
  • pasagerilor care pleacă de pe un aeroport situat într-o ţară terţă către un aeroport situat pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția cazurilor în care aceştia au primit indemnizaţii sau compensaţii şi au beneficiat de asistenţă în ţara terţă respectivă, în cazul în care operatorul aerian al zborului respectiv este un operator aerian din Republica Moldova.
Există și un regulament al Uniunii Europene (Drepturile pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare, a declasării, a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor în temeiul Regulamentului (CE) nr. 261/2004) în care sunt scrise drepturile pe care le aveți în calitate de pasageri. Directiva europeană este aplicabilă dacă:
  • decolaţi de pe orice aeroport situat în UE;
  • aterizaţi pe teritoriul UE la bordul unei aeronave aparținând unui transportator aerian din UE sau Islanda, Norvegia ori Elveţia.