Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Țigările se vor scumpi, din nou, anul viitor. Ce cotă a accizelor vor să stabilească autoritățile

 

Cota accizelor la țigările fără filtru pentru anii 2019-2020 se va majora. Potrivit unui proiect de lege, se propune ca pentru anul 2019 să fie stabilită cota specifică a accizei de 460 lei pentru 1.000 de bucăți și de 6% cota ad-valorem, iar pentru anul 2020 să fie stabilită cota specifică de 540 lei pentru 1.000 de bucăți și cota ad-valorem de 9%.

Pentru anul acesta Anexa nr.1 din Titlul IV la Codul fiscal prevede pentru acest tip de țigări o cotă a accizei de 360 lei +6%.

Autorii inițiativei susțin că modificarea are ca scop primordial armonizarea legislației fiscale în concordanță cu cotele accizelor stabilite de către Directiva 2011/64/UE a Consiliului privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat.

În acest sens, în conformitate cu angajamentele asumate, Republica Moldova urmează să aplice până în anul 2025 cota accizului nu mai mică de 90 euro pentru 1.000 de ţigarete, indiferent de preţul ponderat de vânzare cu amănuntul.

Totodată, majorarea accizelor la produsele din tutun vine și ca o măsură de combatere a consumului acestora în contextul în care s-a constat că ar fi cauza unor afecțiuni letale.

În aceeași ordine de idei, se accentuează necesitatea modificării cotelor accizelor la țigaretele fără filtru în vedere unificării cotelor cu cea a țigaretelor cu filtru, dat fiind faptul că există o rată înaltă de substituire a acestora ceea ce face ca țigaretele fără filtru să aibă o atractivitatea mai mare. De asemenea, se constată că experiența internațională nu prevede divizarea țigaretelor pe diferite tipuri, astfel acestea fiind impozitate în măsură egală indiferent de prezența sau lipsa muștiucului sau a filtrului.

Share on Social Media

16 November, 2018
Deputații urmează să decidă, astăzi, până când vor permite comercianților să activeze în bază de patentă. Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi sunt incluse câteva inițiative legislative privind prelungirea acestui termen. Acestea urmează să fie discutate și, eventual, votate în prima lectură.  Una dintre inițiative vine din partea Guvernului. Proiectul stabilește că persoanele care activează în comerțul cu amănuntul sau cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone vor putea activa în bază de patentă până la sfârș...
14 November, 2018
”Dacă termenul în care este permis comercianților să-și desfășoare activitatea în bază de patentă va fi prelungit repetat, atunci deținătorii de patentă nu vor avea predictibilitate faţă de normele juridice instituite şi vor miza că la sfârşitul următoarei perioade de acţiune a legii termenul iar o să fie prelungit”. Concluzia se regăsește în avizul Centrului Național Anticorupție (CNA) la proiectul aprobat de Guvern. CNA menționează că datorită modificărilor propuse, scopul iniţial de stabilire a unui termen limită îşi pierde din semnificaţie, iar...

Parteneri

14 June, 2018
Un deputat a depus o sesizare la Curtea Constituțională în care solicită ca Înalta Instanță să se pronunțe în privina sintagmei ”până la 30 iunie 2018”, prevăzută la punctul 3 din Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor de tutun, a tutunului destinar rulării în țigarete și a produselor conexe. Mai exact, până la acest termen, agenții economici din domeniu vor putea comercializa produsele din tutun care nu conțin avertisementele de sănătate, în vigoare de la începutul acestui an. În sesizare se precizează că aceas...
06 June, 2018
Serviciul Fiscal de Stat atenționează agenții economici, care comercializează produse din tutun și cele conexe, că stocurile fabricate până în data de 1 ianuarie 2018 urmează a fi comercializate până la data de 1 iulie. Mai exact, este vorba de acele pachete de țigări care nu sunt marcate cu avertismente de sănătate. Acest fapt este prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 613 din 1 august 2017. Actul stabilește cerințele cu privire la conținutul și prezentarea avertismentelor de sănătate, a altor informații ce trebuie să apară pe pachetul unitar și pe ambalajul exterior al produselor din tutun, a...