În Republica Moldova ar putea fi creat Centrul de notificare și informare al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în domeniul achizițiilor publice. Acesta va fi responsabil de prezentarea datelor statistice pentru anexa nr. 4, 5 și 6 din oferta de aderare a Republicii Moldova la Acordul privind Achizițiile Publice Guvernamentale al Organizației Mondiale a Comerțului, separat pe bunuri, servicii și servicii de construcții. De asemenea, va acorda suport metodologic entităților contractante pentru publicarea anunțurilor, care depășesc pragurile prevăzute în Acordul privind Achizițiile Publice Guvernamentale al OMC. Potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, Centrul va mai fi responsabil de expunerea/coordonarea sau avizarea notificărilor membrilor OMC, transmise în modul prevăzut, Republicii Moldova pentru examinare și informarea, în caz de necesitate, a ministerelor și ale altor autorități administrative centrale de resort și agenților economici, despre eventualele modificări în legislația din domeniul achizițiilor publice, ajustări sau noi oportunități de accesare a piețelor țărilor membre. Alte sarcini sunt:
  • propune/avizează modificările la actele normative în vigoare care nu corespund acordului privind achiziţiile publice al OMC;
  • elaborarea notificărilor privind modificările aduse cadrului juridic relevant domeniului OMC, în conformitate cu prevederile Acordul privind Achizițiile Publice Guvernamentale al OMC.
Autorii proiectului menționează că în prezent nu există un organ desemnat exaustiv pentru monitorizarea și întreprinderea tuturor acțiunilor necesare în cadrul angajamentelor asumate de către Republica Moldova ca membru al Acordurilor privind Achizițiile Publice Guvernamentale al OMC. Astfel, având în vedere că Acordul privind Achizițiile Publice Guvernamentale asigură dreptul de participare a operatorilor economici rezidenți la procedurile de achiziție desfășurate de țările membre, precum și având în vedere faptul că Republica Moldova urmează să prezinte rapoarte, note informative, propuneri, să participe la procesele de negocieri ale ofertelor statelor în curs de aderare/modificarea ofertelor statelor membre după caz ș.a., să participe în cadrul  ședințelor Comitetului GPA, se propune ca instituție responsabilă de domeniu pentru asigurarea și coordonarea acțiunilor menționate supra, Ministerul Finanțelor. Implementarea proiectului respectiv nu necesită alocarea unor mijloace financiare suplimentare din bugetul de stat.