Scutirea de taxa pe valoare adăugată (TVA) la importul mărfurilor și a serviciilor pentru realizarea proiectelor de parteneriat public-privat (PPP) de interes naţional se va face în baza unei scrisori din partea autorității publice, care a lansat proiectul, și confirmării înregistrării contractului. Prevederile sunt incluse în Regulamentul privind modul de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adăugată fără drept de deducere, care urmează să fie examinat de către Guvern miercuri. Astfel, pentru a beneficia de scutire, la Serviciul Vamal se vor prezenta în momentul importului:
  • scrisoarea emisă pe blancheta oficială de către partenerul public, care conține:
a) denumirea proiectului de parteneriat public – privat, cu referință la faptul că acesta este inclus în Anexa nr.2 la Hotărârea Guvernului nr.419 din 18 iunie 2012 cu privire la aprobarea listei bunurilor proprietate a statului și a listei lucrărilor și serviciilor de interes public național propuse partenertiatului public - privat; b) denumirea partenerului care va efectua importul; c) numărul și data facturii fiscale (invoice) în baza căreia se va efectua importul; d) valoarea și cantitatea mărfurilor importate;
  • confirmarea faptului că contractul de parteneriat public – privat este înregistrat în Registrul patrimoniului public, subregistrul nr.5, eliberată de către Agenția Servicii Publice.
Scutirea de TVA fără drept de deducere se va aplica pentru mărfurilor și serviciilor, care vor fi specificate în anexele la contractul de PPP în baza căruia se va efectua importul. Selectarea partenerilor privați pentru realizarea parteneriatelor publice-private de interes național se va efectua prin concurs public, iar datele despre companiile selectate se vor publica în Monitorul Oficial. Documentul mai prevede că, dacă în urma realizării controlului se va depista că mărfurile importate cu aplicarea acestui regim vamal nu au fost utilizate pentru realizarea contractelor de parteneriat public – privat de interes național, TVA se va achită de către companie pe principii generale, cu aplicarea sancțiunilor și penalităților conform legislației. În acest mod, autoritățile își propun să implementeze un mecanism clar şi eficient pentru importul mărfurilor şi serviciilor de către agenţii economici, parteneri în realizarea proiectelor de parteneriat - public privat de interes naţional.