Mai mulți procurori au ajuns în vizorul Colegiul de disciplină și etică. Membrii acestuia urmează să examineze și să adopte decizii în mai multe cazuri. Potrivit agendei ședinței, care urmează să aibă loc în această săptămână, Colegiul trebuie să adopte și să pronunțe hotărârile privind cauzele disciplinare examinate la ședința din 21 aprilie în privința procurorilor:
  • Pavel Vinițchi – procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana;
  • Aurelia Guțu – procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Botanica;
  • Nicolae Solomei - procuror, adjunct al procurorului – șef al Procuraturii raionului Dondușeni.
De asemenea, Colegiul trebuie să adopte și să pronunțe hotărârile în urma examinării contestațiilor asupra deciziilor Inspecției procurorilor de încetare a procedurilor disciplinare care îi vizează pe următorii acuzatori de stat:
  • Victoria Furtună - procuror în Procuratura Anticorupție;
  • Oleg Gonța - procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Botanica;
  • Danu Vasile - procuror în Procuratura raionului Ialoveni.
Totodată, pe agenda Colegiului este inclus și un subiect care ține de examinarea procedurilor disciplinare intentate în privinţa a șapte procurori. Este vorba despre:
  • Alexei Axentiev - procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Buiucani;
  • Daniela Moldovan – procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Rîșcani;
  • Sergiu Ciubară - procuror în Procuratura raionului Leova;
  • Veaceslav Vacari - procuror în Procuratura raionului Dondușeni;
  • Diana Vatavu - procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana;
  • Pavel Vinițchi - procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana;
  • Eugeniu Trocin - procuror în Procuratura raionului Dondușeni.
Potrivit Legii cu privire la Procuratură, cauza disciplinară se examinează la Colegiul de disciplină și etică cu citarea obligatorie a procurorului vizat în sesizarea cu privire la fapta ce poate constitui abatere disciplinară, a reprezentantului Inspecției procurorilor și a persoanei care a depus sesizarea. La examinarea cauzei disciplinare, procurorul și persoana care a depus sesizarea pot fi reprezentați sau asistați de un avocat sau de o altă persoană aleasă de ei în calitate de reprezentant. Neprezentarea fără motive întemeiate a procurorului sau a persoanei care a depus sesizarea fie a reprezentanților acestora la ședința Colegiului de disciplină şi etică nu împiedică examinarea cauzei disciplinare. Inspecția procurorilor este reprezentată de inspectorul care a efectuat verificarea sesizării sau de un alt inspector desemnat de conducătorul Inspecției procurorilor. Prezența reprezentantului Inspecției procurorilor este obligatorie. La examinarea cauzei disciplinare poate fi solicitată audierea martorilor sau a altor persoane relevante pentru examinarea cauzei. Colegiul de disciplină şi etică urmează să adopte decizia cu privire la cauza disciplinară, de regulă, în cel mult două luni de la primirea materialelor de la Inspecția procurorilor. Dacă persoana care a depus sesizarea sau cea împotriva căreia a fost depusă sesizarea este membru al Colegiului de disciplină şi etică, aceasta nu are dreptul să participe la examinarea cauzei disciplinare.