Curs Valutar 20.11.2018
EUR: 19.5666 MDL USD: 17.1223 MDL RON: 4.1929 MDL RUB: 0.2599 MDL Convertor Valutar

Afaceri în medicină: Doctorii de familie își vor putea fonda cabinete individuale. Cum vor fi impozitați

 

Medicii de familie vor putea să-și deschidă cabinete individuale. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, cabinetul individual al medicului de familie va fi fondat de un singur titular al practicii, iar centrul medicilor de familie va fi fondat de doi și mai mulți titulari.

Angajarea asistenților medicali și altor categorii de personal se va face de către fondatorul cabinetului individual al medicului de familie sau de către conducătorul centrului medicilor de familie la propunerea medicilor fondatori.

Cabinetul individual al medicului de familie și centrul medicilor de familie se va înregistra de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, fără drept de constituire a persoanelor juridice cu scop lucrativ. De asemenea, acestea sunt supuse acreditării în conformitate cu Legea privind evaluarea și acreditarea în sănătate.

Cabinetul individual al medicului de familie și centrul medicilor de familie își vor putea desfășura activitatea în continuare în spațiile din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, puse la dispoziție prin comodat de autoritățile administrației publice locale și centrale, ori vor putea activa în alte spații private proprii sau luate în locațiune.

Impozitarea cabinetului individual al medicului de familie și centrului medicilor de familie se va efectua conform prevederilor Codului fiscal cu referire la persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul sănătății. Iar asigurarea socială și medicală obligatorie, cu drepturi și obligații depline, va fi prevăzută în legile corespunzătoare.

Astfel, pentru reglementarea impozitării noilor forme de activitate profesională a medicului de familie, în proiectul de lege sunt propuse modificări la Codul fiscal. Este propusă completarea la art.5 cu noțiunea de activitate profesională în sectorul sănătății, ca mod de exercitare independentă a profesiunii de medic în una din formele de organizare a activității prevăzute de lege. De asemenea, este folosită o abordare similară cu impozitarea persoanelor care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției, fiind propuse modificările de rigoare.

Cabinetul individual al medicului de familie și centrul medicilor de familie pot beneficia de sprijin financiar și material din partea statului, de alte facilități și stimulente stabilite de legislație.

Share on Social Media

25 October, 2018
Doctorii care vor să-și înregistreze un cabinet individual al medicului de familie sau un centru al medicilor de familie pot depune cererile la Agenția Servicii Publice (ASP). Serviciile sunt prestate de ASP odată cu intrarea în vigoare a Legii pentru modificarea unor acte legislative nr.191 din 27 iulie 2018. Înregistrarea se face conform procedurilor prevăzute de Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Astfel, centrele medicilor de familie se înregistrează conform procedurii înregistrării de stat a persoanelor juridice, iar cabinetul...
20 July, 2018
Obligativitatea ca medicii și farmaciștii să muncească timp de trei ani acolo unde vor fi repartizați va fi inclusă în Legea cu privire la ocrotirea sănătății. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege care va fi examinat în ședința de astăzi a Guvernului. Mai exact, se propune completarea art. 14 cu două aliniate noi - (4) și (5) care să prevadă faptul că medicii și farmaciștii admiși la studii de rezidențiat, cu finanțare de la bugetul de stat, vor încheia cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale contract privind instruirea în rezidențiat și plasarea în câmpul muncii, con...

Parteneri

11 January, 2017
Departamentul de formare profesională a mediatorilor din cadrul Centrului pentru dezvoltare personală şi profesională, acreditat de Consiliul de Mediere, dă start unui nou Program de formare inițială a mediatorilor. Cursurilor vor începe pe 30 ianuarie și se vor desfășura în incinta Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Participanţii vor fi instruiţi atât teoretic, cât şi practic în domeniul medierii de către o echipă de formatori: jurişti, psihologi, mediatori. Subiectele de bază ale programului de instruire sunt: teoria şi analiza conflictelor; medierea ca factor de soluţiona...