Curs Valutar 20.11.2018
EUR: 19.5666 MDL USD: 17.1223 MDL RON: 4.1929 MDL RUB: 0.2599 MDL Convertor Valutar

Efectuarea controlului de către ANTA. Care sunt criteriile de risc stabilite

 

Agenții economici care își desfășoara activitatea în domeniul transportului sau în domeniile conexe vor fi verificați în baza unor criterii de risc. Proiectul Metodologiei de planificare a controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător în baza analizei criteriilor de risc în domeniile de competență a Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) a fost propus pentru consultări publice.

Astfel, Agenţia Naţională Transport Auto va planifica activitățile de control asupra agenților economici conform următoarelor criterii de risc:


  • domeniul şi/sau subdomeniul activităţii economice;

  • mărimea subiectului;

  • istoricul conformării cu prevederile legislației şi cu prescripțiile organului de control;

  • durata de la data efectuării ultimului control.

Toate criteriile de risc se vor pondera, se vor ajusta și grada în corespundere cu specificul domeniilor de activitate ale ANTA, și anume:

  • transport rutier;

  • activități conexe transportului rutier și activități de instruire, perfecționare și atestare profesională;

  • protecția consumatorilor de servicii în domeniul transportului rutier, activităților conexe transportului și activităților de instruire, perfecţionare şi atestare profesională;

  • securitatea şi sănătatea în muncă în domeniul transportului rutier, activităților conexe transportului și activităților de instruire, perfecţionare şi atestare profesională.

Totodată, proiectul vine să completeze metodologia cadru cu un set de reguli care nu se regăsesc în cadrul normativ, dar care sunt necesare pentru a pune în aplicare prevederile actuale ale Legii în ceea ce ține modul de pregătire și efectuare a controalelor comune, în special interdepartamentale. Așa încât să fie clar cum se întocmește un plan de control care să fie centrat pe persoane/unități și care să stabilească timpul și cantitatea orientativă de inspectori care vor merge în vizită de control la o persoană/unitate.

Controalele inopinate se vor efectua în baza analizei preliminare a riscurilor și estimarea prealabilă a efortului și modului de intervenție și doar în cazul existenței temeiurilor și respectării condițiilor prevăzute la art.19 din Legea privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător. La analiza riscurilor și estimarea prealabilă a efortului și modului de intervenție, se vor utiliza criteriile de risc care permit evaluarea eventualului prejudiciu și a mărimii acestuia în cazul în care controlul nu s-ar efectua.

Autorii menționează că documentul va crea un sistem optim de control de stat al activității de întreprinzător în domeniul transporturilor rutiere și activităților conexe acestuia. Acest fapt va asigura efectuarea controlului de stat în limita necesităților obiective, diminuând maxim posibil influența organelor de control la luarea deciziei de a realiza un control.

Totodată, noua metodologie va garanta o utilizare mai eficientă a resurselor publice, dar și scăderea poverii controlului de stat pentru agenții economici implicați în activitatea de transport rutier și activitățile conexe transportului.

Share on Social Media

15 November, 2018
Tinerii avocați și stagiarii sunt invitați în data de 21 noiembrie la o instruire cu tema ”Provocările Tehnologiilor Informaționale și ale Securității Informației”. Seminarul este organizat de Centrul de Instruire a Avocaților și Asociația Tinerilor Avocați, în cooperare cu ABA ROLI Reprezentanța în Moldova. Instruirea va fi oferită de vice-rectorul Universității Tehnice din Moldova, Dinu Țurcanu, care este și expert în domeniul Tehnologiilor Informaționale și securității industriei informaționale. Seminarul va dura 2 ore și se va desfășura &ic...
15 August, 2018
Autoritățile au propus pentru consultări publice Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Conform documentului, inspectorii ANSA din cadrul posturilor de inspecție la frontieră organizate în punctele de trecere a frontierei de stat, în momentul introducerii sau tranzitării mărfurilor, efectuează, în baza analizei riscurilor, următoarele tipuri de controale: controlul documentelor care însoțesc lotul de marfă; controlul identității mărfii; controlul fizic al mărfii supuse controlulu...

Parteneri

25 July, 2018
Peste 400 de agenți economici din mai multe localități din țară sunt subiecții controalelor planificate de către Inspectoratul de Stat al Muncii, în trimestrul trei al anului 2018. Mai exact, este vorba de companii din Chișinău, Bălți, Cahul, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei și UTA Găgăuzia. Controalele se efectuează în conformitate cu Programul anual de activitate al Inspectoratului de Stat al Muncii. În același timp, controalele de fond şi cele tematice pot fi realizate şi la solicitarea angajatorului (persoanei care acţionează în numele acestuia), a salariatului sau a sin...
06 July, 2018
Persoanele fizice și juridice, care vor fi nemulțumite de acțiunile Serviciului Fiscal de Stat, în cadrul controalelor, vor putea să se adreseze la Consiliul de soluționare a disputelor, prin depunerea unei contestații. Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului a fost publicat în Monitorul Oficial, prin urmare acesta este funcțional. Astfel, în cazul în care persoana supusă controlului de către Serviciul Fiscal de Stat se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, prin actele administrative emise în cadrul procedurii de control, prin acţiunile sau inacţiunile Se...