Curs Valutar 20.11.2018
EUR: 19.5666 MDL USD: 17.1223 MDL RON: 4.1929 MDL RUB: 0.2599 MDL Convertor Valutar

Concedierea persoanelor cu statut de pensionar pentru limita de vârstă. A fost sesizată Curtea Constituțională

 

Un avocat a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care contestă unele prevederi din Codul muncii, după ce clienta sa a fost concediată pe motiv că are statul de pensionar pentru limita de vârstă. Acesta solicită exercitarea controlului constituționalității prevederilor art. 86. alin. (1) lit. y1 din Codul muncii ”Concedierea - desfacerea contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, precum și a celui pe durată determinată - se admite pentru deținerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limita de vârstă”, prin prisma art. 1 alin. (3), art. 4, 7, 8, 9 alin. (1) și alin. (2), art. 46 alin. (1), art. 47 și 54 din Constituție.

La baza sesizării se află un caz aflat pe rolul instanței în care se precizează că Oficiul Poștal din Soroca a concediat o salariată, deoacere aceasta deținea statutul de pensionar pentru limita de vârstă.

În opinia autorului sesizării, prevederile din Codul muncii contestate sunt în contradicție cu Constituția, întrucât încalcă dreptul fundamental la muncă și instituie o discriminarea directă a salariaților ce dețin statut de pensionar pentru limita de vârstă. 

În sesizare se spune că dreptul la muncă reprezintă un drept social-economic complex, garantat de art. 43 din Constituție și orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii, în condiții echitabile și satisfăcătoare de muncă, precum și la protecția împotriva șomajului. 

În același timp, dreptul al muncă se consideră unul din drepturile fundamentale și inalienabile ale omului, deoarece pentru majoritatea persoanelor este unica sau principala sursă de venit. La fel, norma constestată contravine și prevederilor din Codul muncii care garantează libertatea muncii și asigură principiul egalității în drepturi a tuturor salariaților.

Mai mult, Guvernul prin hotărârea nr406 din 2.06.2014 a evidențiat că drept acțiune prioritară este ”întreprinderea măsurilor de combatere în rândul patronilor, angajaților și a sindicatelor, a discriminării explicite a vârstnicilor”.

Prin urmare este cert că tratamentul diferențiat pe motive de vârstă pe care îl generează norma contestată nu poate fi admis și justificat de un careva pretins obiectiv legitim, în pecial de politica ocupării forței de muncă, a pieței muncii sau a formării profesionale. Or, politica ocupării forței de muncă, a pieței muncii și/sau a formării profesionale transpusă prin hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea Programului pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în politici este în contradicție cu conținutul normei contestate.

Share on Social Media

23 October, 2018
Codul de procedură penală urmează să fie completat, întrucât Curtea Constituțională a declarat neconstituțională omisiunea de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă măsura preventivă ”obligaţia de a nu părăsi ţara”. Prin urmare, Ministerul Justiției propune completarea art. 178 cu un nou alineat (31). În document se spune că noile prevederi vor statua că măsurile preventive şi anume, obligarea de a nu părăsi ţara sau localitatea, pot fi dispuse pe un termen de cel mult 12 luni cumulative învinuitului, inculpatului de săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede ped...
23 October, 2018
Secretarul adjunct al Secretariatului Curții Constituționale, Teodor Papuc, vine cu o replică, după ce avocatul Octavian Cazac a criticat o decizie a instanței din data de 11 octombrie, prin care Curtea a decis că interdicţia impusă persoanelor cu dizabilităţi mintale de a vota în alegeri este neconstituţională. Decizia a fost emisă având la bază excepția de neconstituționalitate ridicată de avocatul Alexandru Cebănaș, într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Chișinău. În urma acestei decizii, Octavian Cazac a scris pe Facebook că: ”Nu am decât să felicit Curtea Constituţională pentru f...

Parteneri

27 September, 2018
Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) va examina sesizarea unui deputat cu privire la revizuirea hotărârilor judecătoreşti în procesul penal, atunci când Curtea Constituţională pronunţă o hotărâre prin care declară neconstituţionalitatea unor prevederi legale. Ședința CCM este programată pentru luni, 1 octombrie. Potrivit deputatului, în Republica Moldova există o practică potrivit căreia revizuirea hotărârilor judecătoreşti este permisă doar în situaţiile în care hotărârile CCM se referă la ”o normă de drept material”. Autorul sesizării susţine că acest fapt ar contraveni următoar...
24 September, 2018
Regulamentului cu privire la modul de atestare a salariaților a fost elaborat și urmează, după finalizarea consultărilor publice, să fie propus Guvernului pentru aprobare. Anunțul a fost făcut de Consiliul Economic. Potrivit autorităților, documentul are ca scop asigurarea companiilor cu salariaţi profesioniști, dar și oferă angajatorului posibilitatea de a atesta salariații. Atestarea se va face cel mult o dată în trei ani și va stabili gradului în care persoana corespundere funcţiei deţinute. Procesul de organizare şi desfăşurare a atestării se va baza pe principiul de obiectivitate și trans...