Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a obligat doi acționari ai CIA ”Asito” SA să vândă pachetele deținute. Potrivit unui comunicat de presă, în ședința 2 iulie Consiliului de Administrație a decis suspendarea exercitării drepturilor aferente acțiunilor deținute în cadrul CIA ”Asito” SA, de următorii acţionari:
  • ”Shildon Solutions” LTD - în limita pachetului de acţiuni ce constituie 0,95% din numărul total de acţiuni plasate de CIA ”Asito” SA;
  • ”Lamboritte” LTD - în limita pachetului de acţiuni ce constituie 0,09% din numărul total de acţiuni plasate de CIA ”Asito” SA.
CNPF precizează că persoanele nominalizate trebuie să înstrăineze, în termen de trei luni din data deciziei adoptate, acţiunile aferente participaţiei deţinute. În caz contrar, organul executiv al CIA ”Asito” SA va dispune, în termen de 15 zile, anularea acţiunilor respective, emiterea unor noi acţiuni şi expunerea acestora spre vânzare conform legislaţiei în vigoare. Amintim că, la sfârșitul lunii aprilie compania a fost scoasă de sub administrare specială. Decizia a fost luată după ce a fost aleasă noua conducere a asigurătorului și la cârma companiei de asigurări a revenit Eugeniu Șlopac. Acesta a condus compania mai bine de 20 de ani, dar a fost demis în anul 2013, când s-au schimbat acționarii. Astfel, CNPF a hotărât să înceteze administrarea specială a CIA ”Asito” SA instituită, respectiv, menținută prin două hotărâri din anul 2016. CIA ”Asito” SA este cea mai veche companie de asigurări din țara noastră. Anul trecut, societatea a înregistrat un profit de aproape patru milioane de lei.