Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Întreprinderile din Republica Moldova ar putea avea dreptul să importe încă un tip de deșeuri. Ce propun unii deputați

 

Republica Moldova ar putea permite importul de deșeuri din bumbac. Un grup de deputați a înregistrat la secretariatul Parlamentului un proiect de lege care prevede modificarea și completarea Legii privind protecția mediului înconjurător.

Autorii inițiativei susțin că pe parcursul ultimilor 10 ani producătorii de țesături din bumbac utlizează deșeurile de bumbac în calitate de materie primă secundară. Legea privind protecția mediului înconjurător prevede, însă, că este interzis importul deșeurilor și reziduurilor de orice natură, cu excepția deșeurilor din hârtie sau carton reciclabil, cioburi și alte deșeuri și resturi din sticlă, deșeuri și resturi de fontă, de fier sau de oțel, deșeuri de tutun (nervură de tutun), drojdii de vin și tartru brut, destinate utilizării în calitate de materie primă secundară la întreprinderile autohtone existente.

Astfel, deputații vor să fie permis importul de deșeuri de bumbac, inclusiv deșeuri de fire de bumbac și destrămătură.

Aceștia mai menționează că importul deșeurilor de bumbac ce urmează a fi utilizate în calitate de materie primă secundară nu va avea impact negativ asupra mediului ambiant, deci nu contravine scopului legii. Un alt argument invocat de autorii inițiativei este faptul că de multe ori materia primă de bumbac este considerată deșeu doar din cauza că nu se încadrează ca dimensiuni în standartele de mărime.

Share on Social Media

19 October, 2017
Incinerarea şi coincinerarea deşeurilor se permite doar în cadrul unităţilor autorizate, pentru acest scop, de către Agenţia de Mediu. Guvernul a aprobat în cadrul ședinței, care a avut loc miercuri, un proiect de lege prin care a fost modificată și completată Legea privind deșeurile. Potrivit proiectului, condiţiile pentru incinerarea şi coincinerarea deşeurilor trebuie să corespundă cerinţelor prevăzute de legislaţia de mediu şi Regulamentul privind incinerarea deşeurilor, aprobat de Guvern. Incinerarea şi coincinerarea deşeurilor se permite doar în cadrul unităţilor autorizate pentru acest...
21 September, 2017
Guvernul intenționează să modifice legislația și să permită incinerarea și coincinerarea deșeurilor. Executivul va elabora un regulament care va reglementa această activitate. În prezent, incinerarea şi coincinerarea deşeurilor de orice proveniență este interzisă, cu excepția deșeurilor rezultate din activitatea medicală. Chiar și așa, autoritățile susțin că unii agenți economici incinerează deșeurile. Subiectul a fost discutat în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. Potrivit acestora, și incinerarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală, permisă de lege, se face în inst...

Parteneri