Inspectoratul General de Poliție a anunțat recent că a achiziționat aparate de măsurare a vitezei, dar care nu pot fi utilizate deocamdată din cauza că nu sunt reglementate de normele naționale. Astfel, Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat pentru consultări publice proiectul Procedurii de Măsurare Legală PML 10-01:2018 ”Măsurarea vitezei mijloacelor de transport auto cu ajutorul aparatului (laser) pentru măsurarea vitezei de mișcare a autovehiculelor tip LTI 20/20 ”TruCAM”. Conform proiectului, efectuarea măsurării vitezei şi înregistrărilor video a vehiculului-țintă se realizează doar în regim staţionar al postului staționar de supraveghere a circulaţiei rutiere. Înregistrarea vitezei şi imaginilor vehiculului-țintă poate fi efectuat atât din față (acesta vine în direcția postului), cât și din spatele acestuia (vehiculul se îndepărtează de post), cu condiția că vehiculul supus măsurării vitezei și înregistrării video este continuu vizibil (alte vehicule sau obiecte nu obturează imaginea acestuia pe durata măsurătorilor/înregistrării video). Utilizarea Lidarului (LIght Detection And Ranging) se va efectua în următoarele condiţii atmosferice:
  • temperatura mediului ambiant de la -10°C până la + 60°C;
  • este permisă utilizarea Lidarului sub acoperire de protecție de precipitații atmosferice, din interiorul automobilelor;
  • utilizarea Lidarului în condiții meteorologice cu vizibilitate redusă se face doar în regimurile speciale de lucru ale Lidarului, special elaborate pentru compensarea vizibilității reduse;
  • utilizarea Lidarului în condiții de iluminare insuficientă este efectuată doar prin folosirea surselor suplimentare de iluminare sau a reflectorului infraroșu din dotarea Lidarului.
Înregistrările și datele măsurătorilor efectuate de către Lidar pot fi vizualizate direct pe dispozitivul de afișare al Lidarului (ecran) sau copiate de pe cartelele de memorie SD sau transferate prin conexiune prin cablu sau unde radio pe un calculator. Vizualizarea/analiza datelor descărcate pe calculator se face cu ajutorul softului specializat ”TruCAM Image Viewer”, care funcționează pe calculatoare cu sistem de operare Microsoft Windows (versiunea XP sau mai nouă) sau prin alt soft specializat, elaborat de producătorul Lidarelor, destinat transferului de date către sisteme automatizate de supraveghere și control al circulației rutiere. Manipularea Lidarului poate fi efectuată numai de personalul autorizat, care se autentifică la fiecare pornire a Lidarului. Lista personalul autorizat și cheile de autorizare sunt individuale pentru fiecare Lidar, această informație fiind înscrisă pe cardurile de memorie SD ale Lidarelor de persoane responsabile cu ajutorul unui calculator și a softului specializat ”TruCAM Image Viewer”.