Guvernul a avizat pozitiv, în ședința de astăzi, pachetul legislativ pentru reforma fiscală. Proiectul a fost anunțat ieri de partidul de guvernare, dar documentul nu a fost deocamdată publicat pe site-ul Parlamentului și nu a fost consultat public. Potrivit Direcţia comunicare și protocol a Guvernului, acesta prevede stimularea mediului de afaceri, reducerea economiei tenebre, a salariilor în plic, a evaziunii fiscale și a veniturilor nedeclarate. Autoritățile spun că vor astfel, să combată fenomenul salariilor în plic care, în prezent, are două efecte: pensii mici (pentru că nu se contribuie la sistemul de pensii) și venituri mai reduse la bugetul de stat colectate sub formă de impozite. Pentru a reduce fenomenul salariilor în plic autoritățile propun:
  • reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice;
  • reducerea contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23% la 18% (se referă exclusiv la sectorul corporativ);
  • dublarea scutirii personale, de la 11.280 de lei la 24.000 de lei. Pentru prima dată, cei care primesc salarii sub minimul de existență (1.862,4 lei în 2017) nu vor mai plăti impozite.
De asemenea, pentru a elimina evaziunea fiscală a agenților economici din domeniul serviciilor HORECA și taximetrie se propun următoarele:
  • pentru industria HORECA - reducerea cotei TVA de la 20% la 10% pentru serviciile din restaurante, hoteluri, cafenele, catering etc.;
  • pentru activitatea taximetriștilor se propune un regim special de impozitare a angajaților cu salarii sub 10.000 de lei lunar cu aplicarea unui impozit fix pe venit  de 500 de lei lunar. Totodată, se măresc amenzile pentru activitatea fără licență, iar pasagerul poate refuza achitarea călătoriei dacă nu primește bon de casă.
Pentru a aduce banii din economia tenebră în economia reală, autorul inițiativei a decis că persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate. Acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018. Autorul precizează că nu vor putea beneficia de declararea voluntară a bunurilor funcționarii publici, cei care au deținut funcții publice după anul 2009: președinți, deputați, prim-miniștri, miniștri, judecători, procurori, directori și adjuncți ai Serviciul Informații și Securitate, ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului Fiscal de Stat, ai Serviciului Vamal, ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor etc, dar și toți șefii băncilor fraudate și cei care au beneficiat de credite frauduloase, inclusiv de la băncile Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Pachetul legislativ avizat pozitiv astăzi de Guvern mai prevede și o serie de acțiuni care urmăresc să scadă presiunea și să stimuleze mediul de afaceri, printre care: majorarea de la 2 la 3 ani a termenului-limită de repatriere a valutei pentru rezultatele contractelor externe, controlul la fața locului se va face doar după verificarea actelor, limitarea atribuțiilor Serviciului de Informații și Securitate legate de investigarea infracțiunilor economice și anularea amenzilor și penalităților de întârziere în cazul achitării impozitelor și taxelor până la 10 decembrie 2018. Amintim că, la sfârșitul anului trecut Guvernul a lansat un proiect de lege care prevedea decriminalizarea mediului de afaceri. Inițiativa nu a fost însă susținută de societatea civilă și partenerii internaționali. Astfel, sub presiunea acestora, la începutul anului, autoritățile au anunțat că documentul a fost divizat în două proiecte diferite, dar documentele nu au mai fost finalizate. Acum pardidul de Guvernare nu a mai prezentat proiectul pentru consultări publice și a preferat să-l înregistreze direct în Parlament, iar Guvernul a oferit aviz.