Curs Valutar 18.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Declararea voluntară a cotelor-părţi în întreprinderi. Ce prevede proiectul de lege

 

Proprietarii unor cote-părți în întreprinderi vor putea să le declare și să le treacă pe numele lor. Potrivit proiectului de Lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală, subiectul declarării voluntare sau reprezentantul acestuia, până la 1 noiembrie 2018 inclusiv, va prezenta Serviciului Fiscal de Stat o declarație prealabilă cu privire la  declararea voluntară. În declarație se indică cotele-părți în întreprinderi, pe care intenționează să le declare voluntar. Modalitatea de depunere, recepționare, evidență și păstrare a declarațiilor prealabile cu privire la declararea voluntară se stabilește de Serviciul Fiscal de Stat;

Subiectul declarării voluntare care este proprietarul de facto, dar care anterior a înregistrat juridic dreptul de proprietate pe numele altei persoane (proprietar nominal), în scopul schimbării subiectului dreptului de proprietate asupra cotelor-părți în întreprinderi încheie cu proprietarul nominal un contract de vânzare-cumpărare, cu indicarea valorii tranzacţiei. Acesta trebuie să autentifice notarial contractul de vânzare-cumpărare și în termen de până la 1 februarie 2019, să înregistreze contractul de vânzare-cumpărare și dreptul juridic de proprietate asupra cotelor-părți în întreprinderi conform legislației.

Subiectul declarării voluntare a cotelor-părți în întreprinderi, în termen de până la 1 februarie 2019, achită la bugetul de stat prin intermediul băncii o taxă de declarare voluntară în mărime de 3% din valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare a cotelor-părți în întreprinderi.

Totodată, acesta va prezenta Serviciului Fiscal de Stat până la 1 februarie 2019 inclusiv, o notificare cu privire la declararea voluntară a bunurilor atașînd copia contractului de vânzare-cumpărare a bunului declarat voluntar și originalul documentului ce confirmă achitarea taxei de declarare voluntară.

Sunt pasibile și sunt acceptate ca fiind declarate voluntar, cotele-părți în întreprinderi care au fost indicate în declarația prealabilă cu privire la declararea voluntară.

Ce prevede proiectul cu privire la declararea mijloacelor bănești, a bunurilor imobiliare, a mijloacelor de transport și a valorilor mobiliare vedeți aici, aici și aici.

Share on Social Media

Parteneri