Produsele supuse carantinei fitosanitare vor putea fi introduse în țară, de către persoanele fizice pentru uz personal, dacă cantitatea totală a acestora nu va depăși cinci kilograme. Transportarea se va permite fără certificatul fitosanitar. Prevederea este inclusă într-un proiect propus pentru consultări publice. Documentul stabilește, în premieră pentru Republica Moldova, cantitatea mărfurilor de origine animala și non-animală care poate fi transportată peste frontiera de stat în scopuri personale. Autoritățile spun că această lacună legislativă favorizează, în prezent, contrabanda de mărfuri de origine animală și non-animală, iar cantitatea de mărfuri transportate de persoane sub pretext de uz personal se cifrează la sute de kilograme. Totuși, inspectorii vamali nu au împuternicirea pentru a interveni. Măsura se va aplica atât pentru transportul personal, cât și pentru colete. Astfel, se va interzice introducerea în Republica Moldova de către persoanele fizice a următoarelor produse: 1 2 3 4 Documentul prevede și anumite excepții. De exemplu, laptele praf pentru sugari, alimentele pentru aceștia, dar și produse alimentare speciale necesare din motive medicale, vor putea fi introduse dacă sunt respectate următoarele condiții:
  • să nu necesite refrigerare înainte de deschidere;
  • să fie produse ambalate de o marcă comercială înregistrată și destinate vânzării directe către consumatorul final;
  • să aibă ambalajul intact, mai puțin în cazul în care conținutul este în curs de utilizare.
De asemenea, în cazul produselor indicate în tabelul de mai jos se va permite introducerea acestora în țară dacă cantitatea acestora nu va depăși două kilograme. Norma nu se va aplica în cazul produselor provenite din țări sau regiuni ale acesteia pentru care au fost impuse restricții de introducere în Republica Moldova. 4 Produselor pescărești eviscerate, proaspete sau preparate, dar și produsele pescărești prelucrate vor putea fi introduse în țară dacă cantitatea totală a acestora nu va depăşi limita de greutate de 20 de kilograme sau greutatea unui singur pește, luându-se în considerare greutatea cea mai mare. Personale fizice vor putea introduce și alte produse, dacă cantitatea totală a acestora nu va depăși două kilograme. De asemenea, documentul reglementează introducerea în țară a produselor animaliere destinate hranei animalelor. Acestea trebuie să nu depășească două kilograme și să corespundă următoarelor cerinte:
  • să nu necesite o refrigerare înainte de deschidere;
  • să fie produse ambalate de o marcă comercială înregistrată și destinate vânzării directe către consumatorul final;
  • să aibă ambalajul intact, mai puțin în cazul în care conținutul este în curs de utilizare.
Cât ține de importul de flori, inclusiv florile în ghiveci, limita totală a acestora nu trebuie să depășească cinci bucăți. Acestea trebuie să fie însoțite, în mod obligatoriu, de certificat fitosanitar și să fie întroduse în registrul plantelor omologate în Republica Moldova materialul semincer, materialul săditor (inclusiv în scopuri științifice, de selecție). Autorii proiectului spun că modificările au drept obiectiv controlul și eradicarea bolilor animalelor, în unele cazuri transmisibile la oameni sau împotriva organismelor dăunătoare plantelor sau produselor vegetale, și să asigure protecția mediului împotriva riscurilor care ar putea fi reprezentate de organismele modificate genetic sau de produsele de protecție a plantelor.