Curs Valutar 20.11.2018
EUR: 19.5666 MDL USD: 17.1223 MDL RON: 4.1929 MDL RUB: 0.2599 MDL Convertor Valutar

Plafonarea taxei notariale pentru eliberarea certificatului de moștenitor. De când se va aplica

 

Taxa impusă de notari la eliberarea certificatului de moștenitor va fi în mărime de 150 de lei pentru fiecare imobil separat. Prevederea se va aplica pentru bunurile imobile din sate (comune), cu excepția terenurilor cu destinație agricolă și a terenurilor pe care nu sunt amplasate construcții. Modificările legislative au fost publicate, astăzi, în Monitorul Oficial.

Noile prevederi urmează să fie aplicate din a doua jumătate a lunii septembrie. Conform Legii cu privire la actele normative, modificările legislative intră în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, dacă în actul normativ nu este indicată o altă dată.

Autorii inițiativei susțin că, în prezent, informația despre valoarea bunului imobil pentru calcularea plății notariale se solicită de la structurile teritoriale ale Agenției Servicii Publice. Ei mai precizează că pentru imobilele din localitățile rurale nu au fost executate lucrările de evaluare, respectiv, nu există valoarea înscrisă în registru. În lipsa acesteia, cetățenii sunt nevoiți să comande servicii adiționale de calculare, ceea ce implică costuri suplimentare pentru perfectarea certificatului de moștenitor.

Share on Social Media

02 September, 2018
Legea privind exercitarea unor activităţi necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri intră, astăzi, în vigoare. Documentul reglemetează desfășurarea activităților necalificate doar în agricultură. Pentru aceste activități nu va trebui de semnat un contract individual de muncă, însă este suficient doar acordul de voință al părților. Conform legii, durata zilnică a activităţii necalificate cu caracter ocazional exercitate de către un zilier nu poate depăşi 8 ore. Persoanele cu vârsta de la 16 la 18 ani pot lucra 7 ore, iar persoanele cu vârsta de la 15 la 16 ani – 5 ore. Totodat...

Parteneri