Adina Florea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, este propunerea ministrului justiţiei al României pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Postul de la conducerea DNA este vacant din 9 iulie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, scrie digi24.ro. Propunerea ministrului Tudorel Toader pentru conducerea DNA urmează să fie trimisă CSM, pentru avizul consultativ, apoi preşedintelui Klaus Iohannis, în vederea numirii în funcţie. Pentru postul de procuror-şef al DNA au existat şase candidaturi. Adina Florea este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Ea are o experiență de 28 de ani în magistratură. Ceilalţi cinci candidaţi pentru postul de procuror-şef al DNA au fost:
  • Nicolae Lupulescu - procuror la Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, detaşat la Ministerul Apărării Naţionale, în martie 2016, pentru o perioadă de trei ani;
  • Gabriela Scutea - Parchetul Curţii de Apel Braşov, fost procuror general adjunct al României şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei;
  • Paula Tănase - Parchetul Curţii de Apel Galaţi, care  a candidat şi în 2012 pentru conducerea DNA;
  • Sorin Armeanu - Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui;
  • Andrei Bodean - procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, care a instrumentat dosare vizându-i pe Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.
Presa din România scrie că doi dintre candidații care s-au înscris la șefia DNA, între care Adina Florea ar avea dosar la instituția pe care vor să o conducă. Un polițist din Tulcea a lansat mai multe acuzații la adresa a doi procurori înscriși la concursul pentru șefia DNA, Adina Florea și Andrei Bodean, el constituindu-se ca parte vătămată. Pe Adina Florea o acuză de trafic de influență, participarea la un grup infracțional organizat, fals intelectual și abuz în serviciu, iar pe celalat procuror candidat, Andrei Bodean - de trafic de influență, fals și uz de fals, favorizarea făptuitorilor și abuz în serviciu. Într-un răspuns expediat presei, DNA admite că dosarul în care polițistul a făcut plângere împotriva celor doi candidați la șefia DNA se află în lucru, dar este în stadiul de urmărire penală începută cu privire la faptă (in rem).