Curs Valutar 17.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Patru avocați și un fost anchetator vor să evalueze judecătorii. Cine sunt aceștia și ce experiență profesională au

 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să examineze, astăzi, numirea membrilor Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor și a Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor din rândul reprezentanților societății civile. La concurs s-au înscris cinci persoane, iar patru dintre ei au licență de avocat. CV-urile acestora au fost făcute publice de către CSM încă în luna iulie.

Astfel, membru al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor ar putea deveni Alexandru Mariț, Oleg Potîrniche, Alexandru Sosna, Feodor Bria sau Ilie Mămăligă. Primii doi s-au înscris și la concursul anunțat pentru funcția vacantă în Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor.

Alexandru Mariț este, în prezent, membru al Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor din rândul reprezentanților societății civile. Acesta a fost numit în funcție în luna mai. Anterior, acesta a deținut funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Conform informațiilor incluse în CV, Alexandru Mariț deține licența de avocat din anul 2003.

Oleg Potîrniche a activat aproximativ șase ani în funcția de anchetator la Procuratură, circa 12 ani – în calitate de șef al Direcției juridice din cadrul ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, iar din 2012 este șef-adjunct al Direcției juridice din cadrul Agenției Rezerve Materiale.

Alexandru Sosna este lector la Universitatea de Stat din Moldova, iar de aproximativ zece ani este și jurist la o bancă comercială. Conform CV-ului depus, acesta deține licență de avocat și este doctor în drept. Menționăm că, inițial, Alexandru Sosna nu s-a regăsit în lista publicată de CSM în luna iulie, care era formată din patru persoane.

Feodor Bria este prodecan al Facultății de Drept de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. De asemenea, el a activat în Parlament, la Ministerul Justiției și în Procuratura municipiului Chișinău. Acesta are licență de avocat din anul 2012.

Ilie Mămăligă activează, în prezent, la Universitatea de Stat ”Dmitrie Cantemir”, fosta Universitate a Academiei de Științe din Moldova. Conform CV-ului, acesta deține licența de avocat din anul 2011, iar studiile și le-a făcut la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea din București.

Share on Social Media

17 October, 2018
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concurs pentru ocuparea a 18 funcții vacante de judecător în mai multe instanțe de țară. Termenul limită pentru depunerea cererilor de înscriere la concurs va expira în 15 zile lucrătoare din data publicării anunțului în Monitorul Oficial. Astfel, funcții vacante sunt la următoarele instanțe:   Judecătoria Bălți, sediul Sîngerei – 1 post; Judecătoria Cahul: sediul Cahul – 2 posturi, sediul Cantemir – 1 post; Judecătoria Cimișlia, sediul Leova – 1 post; Judecătoria Ch...
16 October, 2018
Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a demisionat. Este vorba despre Alexandru Gheorghieș, care a depus mandatul în ședința de astăzi a Consiliului. Solicitarea a fost făcută în baza cererii proprii. Alexandru Gheorghieș a preluat mandatul, cu durata de patru ani, la mijlocul lunii martie a acestui an. Gheorghieș este judecător la Curtea de Apel Bălți și activează în funcția de magistrat de aproximativ 16 ani. Locul acestuia în cadrul CSM ar putea să fie ocupat de Anatolie Pahopol, judecător la Curtea de Apel Chișinău. CSM este unicul organ constituit pentru autoadministrar...

Parteneri

15 October, 2018
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante de președinte la trei instanțe din țară. Și anume, este vorba despre judecătoriile Cahul, Comrat și Soroca. Totodată, se caută și vicepreședinte al Judecătoriei Criuleni. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este de 15 zile lucrătoare după publicarea anunțului în Monitorul Oficial. Amintim că, în luna august CSM a mai publicat anunțul de angajare în funcția de președinte al Judecătoriei Soroca. Postul a devenit vacant după ce Marcel Soficiuc și-a dat demisia. Ulterior, acesta și-a luat licența de avo...
11 October, 2018
Sistemul de impozitare a proprietății va fi îmbunătățit. Republica Moldova va primit 30,1 milioane de euro pentru realizarea Proiectului de înregistrare și evaluare funciară. Executivul a aprobat, în ședința de ieri, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Banii alocați vor fi destinați pentru înregistrarea primară și evaluarea bunurilor imobile, consolidarea managementului de proiect și a sistemului de administrare funciară. Astfel, prin acest documente de dorește îmbunătățirea calității serviciilor pu...