Curs Valutar 17.11.2018
EUR: 19.3137 MDL USD: 17.0729 MDL RON: 4.1402 MDL RUB: 0.2568 MDL Convertor Valutar

Investitorii nu sunt interesați de acțiunile Moldindconbank? BNM a prelungit repetat termenul de vânzare a acestora

 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, în data de 12 octombrie, prelungirea cu încă trei luni a termenului de vânzare a acțiunilor nou-emise de către BC ”Moldindconbank” SA. Anunțul a fost făcut, aseară, de către autoritate.

Amintim că în luna aprilie, Moldindconbank a scos la vânzare 3.173.751 de acțiuni ordinare nominative de clasa I. Pachet unic reprezintă 63.89 la sută din capitalul social al bănci și urmează să fie tranzacționat prin intermediul licitaţiei cu strigare organizate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori a Moldovei. Atunci, prețul inițial de vânzare anunțat era de 239,50 de lei per acțiune, iar licitația se planifica să aibă loc în perioada de la 3-16 iulie. Totuși, în luna iulie, Banca Națională a decis prelungirea termenului de vânzare a acțiunilor.

Într-un interviu acordat în luna august, Guvernatorul BNM afirma că, mai devreme sau mai târziu, acțiunile expuse la vânzare vor fi înstrăinate. Tot atunci, Sergiu Cioclea spunea că, în mod neoficial, două bănci mari din regiune și-au exprimat interesul preliminar de a procura acțiunile Moldindconbank, iar un important investitor instituțional și-a anunțat dorința de a participa în calitate de co-investitor în cazul creării unui consorțiu. Numele acestora urma să fie făcute publice atunci când vor fi depuse cereri oficiale.

Acțiunile au fost expuse la vânzare după ce în luna octombrie a anului trecut BNM a constatat că un grup de persoane, acționând concertat în raport cu Moldindconbank, au achiziționat și dețin o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare.

Conform unui raport prezentat de BNM la începutul lunii, Moldindconbank deține 19 la sută din piața bancară din Republica Moldova, clasându-se pe locul doi împreună cu Victoriabank. Cea mai mare pondere o are, însă, Moldova Agroindbank, cu 27%.

Autoritățile menționează că BC ”Moldindconbank” SA activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Share on Social Media

04 October, 2018
Acțiuni ale Băncii de Finanțe și Comerț (FinComBank) au fost vândute, astăzi, la Bursa de Valori a Moldovei. Și anume, este vorba despre 1,84% din emisia totală. Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare a fost de 3.929.796 lei. Cele 24.258 de hârtii de valoare au fost vândute la un preț de 162 de lei per acțiune. Prețul nominal al acestora a fost de 100 de lei. Amintim că, la începutul lunii septembrie au fost tranzacționate alte 4,98 la sută dintre acțiune FinComBank. Acestea au fost vândute de către ”Biotex-Com” SRL și procurate de către dealer oficial Toyota în Republica Moldova, Continent...
01 October, 2018
În afara pieței reglementate și MTF a fost înregistrată, săptămâna trecută, o tranzacție cu acțiunile SA Gemenii. Conform informațiilor publicate de către Comisia Națională a Pieței Financiară, volumul totală a tranzacției a fost de 237.936.000 de lei. Tipul tranzacției făcute cu cele 5.606.606 de valori mobiliare este depunerea valorilor mobiliare ca aport la capitalul social al societăţii cu răspundere limitată sau al persoanei juridice nerezidente. Aceste acțiuni reprezintă 47,87 la sută din numărul total al valorilor mobiliare în circulație. Informații privind beneficiarul tranzacției nu a...

Parteneri

26 September, 2018
O companie a vândut acțiuni, în afara pieței reglementate sau MTF, în sumă de aproximativ 22 milioane de lei. Și anume, este vorba despre vânzarea acțiunilor societății pe acțiuni ”Cereale Vulcănești”. Cele 324.755 de valori mobiliare au fost vândute printr-o singură tranzacție, la o sumă totală de 21.953.438 de lei. Ponderea acțiunilor tranzacționate în numărul total al acestora în circulație este de 65.29 la sută. Valoarea nominală a unei valori mobiliare a fost de 8 lei. Conform informațiilor disponibile, SA ”Cereale Vulcănești” a fost fondată în anul 1995, iar administratorul acesteia este...
25 September, 2018
Trei pachete de acțiuni ale companiei de asigurări ”Moldasig” au fost expuse, în continuare, la vânzare prin intermediul pieței reglementate a Bursei de Valori a Moldovei. De la prima expunere, prețul acestora a scăzut de patru ori. Astfel, dacă inițial prețul acestora varia între 239 și 425 de lei, acum valoarea acestora este cuprinsă între 61,52 și 109,38 lei. În total, sunt expuse la vânzare 480.000 acțiuni, împărțite în trei pachete, după cum urmează: pachetului unic de 390.245 acțiuni ordinare nominative nou emise de clasa I, la prețul inițial de 61,52 lei per acțiune, începând cu 17...