Juriștii și juristele specializați în apărarea drepturilor femeilor sunt invitați să participe la o sesiune de instruiri, care vor fi organizate atât în țară, cât și peste hotare.

Instruirea organizată în țară include o sesiune de 2 zile cu experte în dimensiunea de gen, care au experiență în apărarea drepturilor femeilor în instanțele de judecată. Aceasta va avea loc la Chișinău în perioada 8-9 noiembrie 2018 și se va concentra pe discutarea cazurilor complexe legate de protecția drepturilor omului în Moldova, în special protecția drepturilor femeilor și fetelor.

Instruirea în afara țării va avea loc la Strasbourg, Franța și va dura cinci zile (18-23 noiembrie 2018). Aceasta va fi organizată cu un/o expert/expertă international/ă în drepturile omului și va viza procedurile Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), pregătirea și depunerea cererilor în fața Curții, în special în cauzele cu drepturile încălcate de terți (nu de organele statului). În cursul instruirii, participanții/ele vor avea ocazia să viziteze CtEDO și să aibă întâlniri cu reprezentanții instituției.

Participanții/ele vor beneficia, de asemenea, de 1 an de mentorat de la juriști experimentați din organizații internațională. Suportul de mentorat va include asistență în pregătirea dosarelor, în special în cazurile legate de protecția drepturilor ridicate de terți (organizații neguvernamentale), de CtEDO, precum și de consiliere referitor la proceduri și norme juridice.

La sesiunile de instruiri se pot înscrie juriștii/ele praticieni/e din întreaga țară, care au experiență în apărarea drepturilor femeilor și fetelor la nivel național și care se specializează în pregătirea și depunerea dosarelor la CtEDO sau au experiență de apărare a drepturilor fetelor și femeilor la CtEDO.

Doritorii trebuie să fie pregătiți/te să participe la ambele traininguri, să beneficieze de asistență de mentorat, iar pe parcursul următorului an, să ofere asistență juridică femeilor și fetelor în procesarea și depunerea documentelor relevante la CtEDO în mod voluntar (în afara activității principale).

Cei interesați trebuie să completeze un formular pînă la 28 octombrie 2018.

Inițiativa este implementată de IREX Europa, organizație publică din Franța și partener național al Fondului Ucrainean pentru Femei. Prin intermediul instruirilor, organizația își propune să sprijine și să consolideze abilitățile de advocacy la femeile tinere, promovarea drepturilor femeilor în țara lor.