Compania Facebook a primit o amendă de 500.000 de lire sterline din partea Comisiei pentru informaţii din guvernul britanic, în urma scandalului Cambridge Analytica, când reţeaua socială nu a protejat datele personale ale utilizatorilor în faţa terţilor, scrie zf.ro. Anunţul guvernului britanic confirmă decizia iniţială din luna iulie.

Amenda, care poate fi considerată infimă pentru gigantul care a înregistrat doar în 2017 venituri globale de 31,5 miliarde de lire sterline, dar reprezintă maximul pe care organele de reglementare îl pot aplica sub vechea legislaţie de protecţie a datelor. Sancţiunea este atât de scăzută încât reprezintă veniturile companiei pe 18 minute de activitate. Oficialii guvernamentali au anunţat că Facebook a expus datele a circa 1 milion de utilizatori britanici şi au insistat asupra încercării de a obţine o amendă pe noile reglementări europene, şi anume regulamentele GDPR.

Dacă amenda ar fi intrat sub incidenţa noilor regulamente europene de protecţie a datelor, s-ar fi ridicat la nivelul de 1,2 miliarde de lire sterline.

Investigaţia autorităţilor britanice a descoperit că Facebook nu a reuşit să ţină în siguranţă datele personale ale utilizatorilor, pentru că nu i-a informat pe aceştia cu privire la accesul generalizat pe care îl au aplicaţiile terţe la datele lor.

Scandalul a ieşit la iveală la începutul anului după ce a devenit publică informaţia conform căreia un test de personalitate dezvoltat de Aleksandr Kogan şi completat de 300.000 de utilizatori, a oferit acces la datele persoanale a 87 de milioane de utilizatori Facebook, iar aceştia nu au fost anunţaţi sau întrebaţi.