Legea privind modul de vânzare-cumpărare a pământului nu încurajează investitorii străini să vină cu investiții în agricultură și trebuie modificată pentru că stagnează investițiile. Opinia a fost exprimată de către ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, într-un interviu oferit pentru agrobiznes.md.

Potrivit ministrului, există necesitatea de a revedea legislația în partea ce ține ce ține de vânzarea/cumpărarea terenurilor de către străini, deoarece există probleme care stagnează investițiile. Totuși, acesta consideră că în cazul liberalizării acestui proces trebuie să existe și anumite restricționări: ”Dar trebuie să fim foarte atenți atunci când vorbim de liberalizarea acestui proces. Avem o abordare mai pragmatică axată pe regulile economiei de piață și pământul este un bun, care trebuie să fie vândut în condițiile unei economii de piață. Dar având în vedere că este resursa de bază a țării, este una dintre cele mai mari bogății, totuși trebuie să fie anumite restricționări. Doar că, acestea trebuie reglementate în așa fel ca să nu dăuneze sectorului și în același timp să avem cât mai mulți investitori”, susține ministrul.

Liberalizarea pieței funciare a fost solicitată în 2017 și de Asociația Investitorilor Străini (FIA), care declara că reglementările actuale din domeniul funciar limitează accesul și interesul investitorilor străini de a investi pe termen lung în agricultură. Asociația s-a pronunțat atunci pentru modificarea Legii cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare al pamântulu, în sensul abrogării prevederilor care îngrădesc dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinație agricolă de către străini.

În prezent, Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului prevede că terenurile cu destinaţie agricolă şi ale fondului silvic se vând numai persoanelor fizice şi persoanelor juridice ale Republicii Moldova, și nu pot fi vândute investitorilor străini. Aceștia pot cumpăra alte categorii de terenuri din proprietate publică, cum ar fi cele destinate construcţiilor în municipii, oraşe şi sate (comune).

De asemenea, Legea prevede că ”dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă aparţine statului, persoanelor fizice cetăţeni ai Republicii Moldova, precum şi persoanelor juridice al căror capital social nu conţine investiţii străine”.

În cazul în care cetăţenii străini sau apatrizii devin proprietari de terenuri cu destinaţie agricolă sau ale fondului silvic prin  moştenire legală sau testamentară, legea le oferă dreptul de a le înstrăina prin acte juridice între vii, însă numai cetăţenilor Republicii Moldova.

Ministrul Agriculturii a mai declarat că ar putea interveni și la capitolul arendei pământurilor, astfel încât cei care vor dori să arendeze terenuri vor fi obligați să încheie un contract pentru minim cinci ani. Ministrul susține că necesitatea este argumentată prin faptul că producători arendează terenuri, iar în 2-3 ani aduc solul într-o stare dezastruoasă, iar apoi îl întorc proprietarului.