Piața de autovehicule electrice la nivel global a crescut simțitor în 2018 și ar putea depăși 1 milion de unități vândute, până în decembrie.  Rezultatele după nouă luni arată că Tesla este noul lider global, iar Alianța Renault Nissan Mitsubishi a fost depășită de chinezii de la BYD, scrie profit.ro.

Numărul total de automobile electrice vândute în primele nouă luni ale anului s-a apropiat de 700.000 de unități, în toată lumea, iar estimările făcute pe baza ritmului de până acum arată că s-ar putea depăși pentru prima dată 1 milion de astfel de vehicule vândute într-un an.

În ceea ce privește companiile producătoare de mașini electrice, s-a produs o schimbare importantă în clasamentul celor mai vândute mașini. Astfel, Tesla a depășit BYD, compania chineză care se bazează în special pe piața locală și care vindea până acum cele mai multe mașini electrice. Americanii au vândut 154.123 de autovehicule, grație creșterii rimului de producție al Model 3, iar chinezii au contabilizat doar 137.436 de unități. În același timp, Renault - Nissan - Mitsubishi, care era cel mai mare constructor de electrice la finele lunii iulie, a coborât pe locul trei, cu 131.606 vehicule. Următoarele locuri sunt ocupate de BMW și BAIC. Tesla a făcut un progres remarcabil, urcând de pe locul 5 în 2017, pe locul trei după primele 7 luni, iar acum pe doi.

Din punct de vedere al țării în care au fost vândute aceste mașini, China domină autoritar, aproape 50% din vehiculele electrice vândute în lume fiind cumpărate de un chinez. Luna septembrie a înregistrat un veritabil record, fiind depășite pentru prima dată 200.000 de vehicule electrice vândute global.

Cel mai vândut model în septembrie a fost Tesla Model 3, cu aproximativ 23.500 unități. Pe întreg anul, Model 3 conduce detașat, cu 82.500 untiăți, fiind urmat de Nissan Leaf și de BAIC EC.