UPDATE: Încă un judecător de la CSJ a înaintat cerere de demisie, care urmează a fi examinată în cadrul ședinței de astăzi a CSM. Este vorba de membra Colegiului Penal al CSJ, Elena Covalenco.

Consiliul Superior al Magistraturii va examina, la ședința de astăzi, cererile de demisie a patru magistrați de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Aceștia sunt: Tatiana Vieru, președinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ, vicepreședinte al CSJ, Dumitru Visternicean, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Sîrcu, fost vicepreşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al CSJ și Valeriu Doagă, magistrat la Curtea Supremă de aproximativ 18 ani.

Potrivit CV-ului publicat pe pagina CSJ, Tatiana Vieru și-a început activitatea profesională în funcția de grefier, iar din anul 1982 activează în calitate de judecător. Magistrata a lucrat 14 ani la instanța de prim-nivel din Chișinău, șapte ani la Curtea de Apel, iar din 2003 este judecător la Curtea Supremă de Justiție. Din anul 2016 deține funcția de vicepreședinte, președinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ. Tatiana Vieru deține gradul superior de calificare a judecătorului, dar și titlurile onorifice de Veteran al sistemului judiciar și de Decan al autorităţii judecătoreşti.

Tot din anul 1982 activează în funcția de magistrat și Dumitru Visternicean. Acesta a fost inclusiv președinte al Judecătoriei Dubăsari, iar din anul 1999 este judecător la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean a fost președinte al CSM în perioada 2009-2011. Acesta are Diplomă de onoare a Consiliului Superior al Magistraturii și titlu onorific Om emerit.

Iulia Sîrcu a fost numită în funcția de judecător în anul 1991, iar din anul 2005 este magistrat la Curtea Supremă. În perioada 2012 – 2016 a deținut funcția de vicepreşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al CSJ. Iulia Sîrcu are gradul superior de calificare.

Cel de-al patrulea judecător de la CSJ care a depus cerere de demisie este Valeriu Doagă. Acesta a activat în perioada 1984-1990 în cadrul instanței de prim-nivel, după care a fost promovat la Curtea Supremă, unde a activat până în anul 1996. Din 1996 până în 2002 Valeriu Doagă a fost magistrat la Curtea de Apel, iar ulterior își ia o pauză de patru ani și activează în calitate de avocat. Din anul 2006, acesta revine la CSJ, unde activează până în prezent. Potrivit portalului magistrat.md, Doagă a fost președinte al Colegiului disciplinar din subordinea CSM.

Tot astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii va examina cererile de demisie a doi judecători de la instanțele de fond. Este vorba despre Victoria Sanduța, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru și Ion Cojocari, de la Judecătoria Comrat. Ambii au fost numiți în funcție în anul 2017 și ambii dețin licența de avocat.

Amintim că, recent autoritățile au propus un nou sistem de salarizare pentru bugetari, prin care salariile de bază ale magistraților urmează să fie reduse. De asemenea, la începutul anului a fost propus pentru consultări publice un proiect prin care urma să se schimbe sistemul de pensionare a magistraților.