Avocații și avocații stagiari au fost instruiți despre drepturile la un proces echitabil în cauzele penale, prevăzute de Convenția Europenă pentru Drepturile Omului (CEDO). Instruirea a fost organizată, în weekend, de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Organizatorii anunță că evenimentul a avut drept scop familiarizarea apărătorilor cu regulile de depunere a unei cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), aspectele cu privire la echitatea procedurilor penale, garanțiile art. 6 CEDO privind acuzațiile în materie penală și contradictorialitatea procedurilor penale. 

Formatori în cadrul seminarului au fost Vladislav Gribincea, președintele CRJM, și Dragoș Cucereanu, jurist, Grefa CtEDO.

În prima zi de seminar au avut loc prezentările teoretice, iar celelalte două zile au fost organizate sub forma unor simulări de proceduri în fața CtEDO, în baza a trei spețe. Participanții au fost divizați în trei grupuri și în acest format au elaborat observațiile Guvernului și cele ale reclamantului, au prezentat cauzele în cadrul audierilor în fața CtEDO și au elaborat proiecte de hotărâri CtEDO.

La seminar au participat 24 avocați, inclusiv doi avocați stagiari, și a fost realizat în cadrul proiectului ”Promovarea supremației legii prin monitorizare de către societatea civilă”, implementat de CRJM cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).