Platforma YouTube a fost obligată să plătească 170 de milioane de dolari, fiind acuzată că a colectat în mod ilegal informaţii personale de la minori, fără consimţământul părinţilor acestora. Potrivit agerpres.ro, decizia a fost luată de Comisia Federală de Comerţ din Statele Unite.

Platforma video online a fost acuzată de colectarea datelor personale sub forma unor ''idenficatori persistenţi'', cunoscuţi sub numele de cookie-uri, utilizaţi pentru identificarea utilizatorilor pe internet. Și anume, YouTube a colectat datele de la utilizatori ai canalelor pentru copii cu vârsta sub 13 ani fără a-i notifica în prealabil pe părinţii acestora şi fără a obţine consimţământul lor, încălcând astfel legea privind protecţia online a vieţii private a copiilor (COPPA).

Suma de 170 de milioane de dolari depăşeşte de 30 de ori cea mai mare sancţiune de drept civil asociată COPPA și este de trei ori mai mare decât orice sancţiune privind confidenţialitatea aplicată împotriva Google la nivel mondial..

YouTube a reacţionat indicând că va elabora, în aproximativ patru luni, politici ce vor schimba modul în care tratează datele asociate conţinutului dedicat copiilor. De asemenea, platforma a anunţat că nu va mai rula anunţuri personalizate şi va dezactiva comentariile şi notificările asociate conţinutului dedicat copiilor.