Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Ministerului Finanțelor să identifice mijloace financiare pentru achitarea indemnizației unice de concediere pentru magistrații care au plecat de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Solicitarea a fost făcută pentru că în bugetele instanței nu sunt prevăzuți acești bani.

Conform deciziei CSM, suma totală este de peste 2,8 milioane de lei. Totuși, menționăm că acești bani erau destinați pentru cinci magistrați care au depus cereri de demisie: Tatiana Vieru, Iulia Sîrcu, Elena Covalenco, Dumitru Visternicean și Valeriu Doagă. Ulterior doi dintre magistrați, Tatiana Vieru și Valeriu Doagă s-au răzgândit și și-au retras cererile de demisie aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii și expediate Parlamentului.

Totodată, Nina Traciuc, care a fost eliberată din funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău în luna iulie, urmează să primească o indemnizație unică de concediere în sumă de 467.054 lei.

Legea cu privire la statutul judecătorului  prevede că magistratului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere. Aceasta este egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.