Serviciul Fiscal de Stat supraveghează activitatea conmercianților de flori din mediul online. Instituția a anunțat că au fost efectuate controale la vânzătorii din online (www.999.mdwww.facebook.com și altele) și au fost aplicate sancțiuni în sumă totală de 29 000 lei.

Și în anul 2018 au fost efectuate 21 controale fiscale prin metoda de verificare operativă la comercianții de flori fiind depistate încălcări, cum ar fi: neutilizarea mașinii de casă și control, excedent de mijloace bănești și neprezentarea documentelor. Pe toate cazurile din 2018 au fost aplicate amenzi fiscale în sumă de 77 000 lei și contravenționale în sumă de 8 000 lei.

La fel, Fiscul a anunțat că luna trecută agenții fiscali au efectuat 33 controale operative pe întreg teritoriul țării. Urmare a acestora, au fost aplicate amenzi fiscale în sumă de 16. 000 lei și amenzi contravenționale în sumă de 53.800 lei.

În scopul aducerii în cadrul legal a comercianților de flori, SFS utilizează diverse metode, cum ar fi: monitorizarea activității comercianților prin funcționarea posturilor fiscale, efectuarea controalelor fiscale operative în scopul depistării și sancționării cazurilor de încălcare fiscală, dar și desfășurarea acțiunilor de conformare a comercianților de flori vii.

Astfel, din anul 2017 și până în prezent, în perioadele în care cererea de flori este în creștere, iar riscul de neconformare este major, SFS a instituit posturi fiscale la 11 agenți economici care importă flori. Timp de trei luni, monitorizarea acestora a adus la creșterea volumului de livrări cu peste 2 milioane lei, comparativ cu perioada similară de până la monitorizare. Aceste acțiuni au continuat și în anul 2018 când alți 11 agenți economici care comercializează flori au fost monitorizați prin prisma posturilor fiscale, iar rezultatele au arătat creștere circa 2,5 milioane lei comparativ cu perioada similară când nu au fost monitorizați. În acest an, posturi fiscale au fost instituite deja de două ori, în luna februarie și martie .