Avocații se întrunesc astăzi repetat la Congres, după ce în data de 4 octombrie întrunirea a fost amânată din lipsă de cvorum.

Reuniunea se va desfășura în incinta Casei Sindicatelor, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr. 129, iar Ordinea de zi a rămas neschimbată. Înregistrarea delegațiilor se va face de la ora 8.30 până la 10.00.

Unul din subiectele care vor fi examinate astăzi ține de alegerea președintelui Uniunii Avocaților din Moldova. Pentru această funcție candidează cinci persoane. 

Cine sunt candidații? 

Emanoil Ploșniță, președintele actual al Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) vrea să-și păstreze fotoliul pentru încă un mandat. 

În scrisoarea de motivare depusă, Emanoil Ploșniță afirmă că a decis să candideze pentru încă un mandat, pentru că își dorește să continue acțiunile începute și să aducă la justa valoare importanța muncii avocaților în societate. Totodată, acesta afirmă că mandatul de doi ani nu este un termen relevant pentru a evalua reușitele unui președinte. Cu toate acestea, el spune că își asumă toate greșelile comise și dă asigurări că acestea au soluția potrivită.

Un alt candidat este avocatul Victor Panțâru. Acesta decis să candideze pentru că își dorește ca avocații să fie reprezentați de o persoană integră, care are posibilitatea să contribuie la reformarea UAM.

Un alt motiv ar fi faptul că ”avocații trebuie să fie tratați cu respect și considerație, să le fie respectată și garantată independența, ori fără avocați independenți nu ar exista sistem de drept într-un stat de drept, și nici democrație ca atare”.

Victor Panțâru are o experiență de aproximativ 15 ani în domeniul juridic. În prezent, acesta este conducător al Biroului Asociat de Avocați ”Panțâru și Partenerii”. De asemenea, este membru al Comisiei de etică al notarilor. 

Angela Istrate, candidat la președinția UAM, este avocată în cadrul Cabinetului Avocatului Istrate Angela. Are o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu și spune că a decis să candideze ”din dorința sinceră de a face o schimbare radicală în avocatură, o schimbare ca imagine și ca profesie liberală, indispensabilă săvârșirii actului de justiție”.

Și Decanul Baroului Chișinău, Dorin Popescu, candidează pentru funcția de președinte la Uniunii Avocaților din Moldova

În prezent, Dorin Popescu exercită funcția de Decan al Baroului Chișinău. Dorin Popescu este și membru al Consiliului Facultății de Drept USM, avocat în cadrul Biroului A.A. ”Facultatea de Drept”, dar și profesor universitar la Facultatea de Drept. Anterior, Dorin Popescu a fost membru în Comisia de licențiere a profesiei de avocat. 

Cel de-al cincilea candidat pentru funcția de președinte al Uniunii este Vitalie Țaulean. Apărătorul are o experiență de peste 21 de ani în domeniul avocaturii, fiind specializat în domeniul dreptului privat. Recent, apărătorul a rămas fără licență în baza unei decizii a Comisiei pentru etică și disciplină a UAM.

Avocații urmează să discute în cadrul Congresului 16 subiecte. Pe lângă alegerea noului președinte UAM, va fi selectată noua componență a Comisiei pentru etică şi disciplină și vor fi audiate rapoartele Consiliului UAM, Comisiilor specializate și secretarului general, dar și subiecte privind bugetul UAM și instruirea avocaților.