Companiile de asigurări, brokerii și reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) sunt invitate de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe pentru a discuta anumite probleme ce țin de domeniul lor de activitate.

Potrivit unui comunicat de presă, în data de 10 iulie, Comisia economie, buget și finanțe a audiat Raportul anual 2018 al CNPF și au fost prezentate informații despre funcționarea pieței financiare nebancare.

Discuțiile s-au axat pe unele chestiuni ce țin de piața de creditare nebancară și piața de asigurări. Sectorul de creditare nebancară, cuprinde două subdomenii: asociațiile de economii și împrumut (AEÎ) și organizațiile de creditare nebancare (OCN). Acest segment vine ca o alternative băncilor să completeze cererea de credite – cu acces mai simplificat și condiții mai atractive – comod pentru afaceri și beneficiari cu capacități modeste. 

Potrivit Comisiei parlamentare, în perioada de referință, 38,47% din populația economic activă a beneficiat de împrumuturile sectorului de creditare nebancară, iar la sfârșitul anului 2018 activele sectorului au constituit 8753,06 milioane de lei, înregistrând un ritm anual de creștere de 40,27%. 

Totodată, au fost sesizate și problemele care persistă în sector și anume aspectele ce generează riscuri adiționale de supra îndatorare a populației, lipsa transparenței costurilor aferente serviciilor prestate, utilizarea practicilor de creditare iresponsabilă.

Alt subiect important pus în discuție a fost necesitatea urgentării reactualizării cadrului normativ aferent sectorului fondului de pensii facultative. Legea nr.329/1999 fiind identificată drept un obstacol major, prevederile acesteia fiind depășite de timp. 

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a precizat despre încălcările care se comit pe piața asigurărilor, menționând că au fost semnalate mai multe alerte cu privire la delapidările produse cu fondurile Biroului Național ”Carte Verde”. Aceste delapidări au rezultat chiar și cu dosare penale.

”Suntem cu ochii pe CNPF pentru că sunt multe subtilități care trebuie să le clarificăm la următoarea ședință a grupului de lucru format să remedieze divergențele existente. Sunt multe alerte în sistem pe care CNPF trebuie să le ia în considerație, mai ales lucrurile care sunt extrem de sensibile pentru populație: tarifele, condițiile generale de activare în domeniul asigurărilor, etc.”.

Prin urmare, s-a decis convocarea unei ședințe de lucru la care sunt invitați membrii Comisiei economie, buget și finanțe, reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare, companiile de asigurări, brokeri și agenții de asigurări, care va avea loc în incinta Parlamentului, în data de 16 iulie 2019, ora 09.00, biroul 114.

Persoanele interesate trebuie să confirme prezența până în data de 15 iulie, la adresa de e-mail: [email protected] sau la tel. 022 820-522; 022 820 - 530.