Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), documentul urmând să ajungă pe masa deputaților pentru adoptare.

Proiectul prevede suplinirea CSM cu încă doi membri din rândul profesorilor de drept titulari, care urmează a fi aleși de către Ministerul Justiției din rândul profesorilor de drept titulari prin concurs public. Astfel, numărul de membri ai CSM va fi extins de la 12 la 14.

Totodată, proiectul stabilește ca de către Adunarea Generală a Judecătorilor să fie selectați membrii CSM-ului din rândul judecătorilor după cum urmează:

  • trei membri din rândul judecătorilor ce activează la nivelul de primă instanță, avînd în vedere că aceștia reprezintă un umăr predominant în comparație cu numărul total din judecători;
  • doi membri din rândul judecătorilor ce activează la nivelul instanței de apel (numărul acestora nu se schimbă);
  • un membru din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție, ținînd cont de faptul că numărul acestora este unul mult mai mic.

În același timp se reglementează o nouă procedură selectare de către Adunarea Generală a Judecătorilor a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, precum și modul de publicare a listei candidaților și dosarele depuse de aceștia.

Noile reglementări vor permite candidaților pentru membrii CSM să-și promoveze candidatura în CSM.

O altă prevedere a proiectului vizează aplicarea măsurii provizorii de suspendare din funcție a președintelui, vicepreședintelui instanței de judecată, în cazul bănuielii rezonabile privind comiterea infracțiunilor prevăzute la art. art. 324-326 din Codul penal, până la verificarea circumstanțelor de către Inspecția judiciară și finalizarea procedurii de verificare.

Documentul reglementează și ipoteza că mandatul membrului CSM este de 4 ani, dar, care se prelungește până la alegerea noilor membri.

De asemenea, se propune un temei distinct de încetare a calității de membru al CSM ca urmare a survenirii unor schimbări în cariera judecătorului respectiv, promovare sau transferare la o instanţă judecătorească inferioară de alt nivel decît aceea de la care a fost ales la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Documentul vine și cu o modificare a cvorumului în dependență nu de numărul total al membrilor CSM, ci raportat la numărul de membri ai Consiliului care efectiv își pot exercita atribuțiile lor. De asemenea, se reglementează într-o nouă formula procedura de adoptare a hotărârilor CSM și de contestare a acestora.