Judecătorii ar putea ieși la pensie mai târziu, iar pentru a beneficia de aceasta vor trebui să muncească mai mult. Doi deputați au prezentat un program legislativ ”Pensii corecte pentru toți”, prin care propun plafonarea pensiilor mari, iar în cazul judecătorilor – majorarea vârstei de pensionare, a stagiului de cotizare și eliminarea indemnizației de concediere.

Autorii inițiativei propun ca din 2021 judecătorii să se pensioneze la 59 de ani și 6 luni, iar până în 2028 vârsta de pensionare să se majoreze până la 63 de ani. De asemenea, deputații propun ca magistrații să fie obligați să activeze cel puțin 20 de ani în funcție de judecător pentru a beneficia de pensie specială și să nu li se acorde indemnizația de concediere.

Inițiativa este argumentată prin faptul că pensia medie a judecătorilor ajunge în prezent până la 20.000 de lei, iar aceștia au dreptul să se pensioneze începând cu vârsta de 50 de ani, după 12.5 ani lucrați în funcția de judecător. Totodată, magistrații beneficiază și de indemnizații de concediere de până la 400.000 de lei.

Programul legislativ prezentat de deputați prevede și plafonarea ”super pensiilor”, mai exact plafonarea cuantumului pensiei la 5 salarii medii pe economie. Pentru pensiile care urmează a fi stabilite în 2020 plafonul va constitui cca 35 de mii de lei.

De asemenea, se propune plafonarea contribuțiilor la bugetul de asigurări sociale la 5 salarii medii pe economie. Angajatorii ar putea fi scutiți de plata în BASS pentru partea salariilor angajaților care va depăși în 2020 cca 35 de mii de lei pe lună.

Aleșii poporului susțin că această inițiativă, de plafonare a pensiei și a contribuțiilor, va aduce corectitudine și echilibru pentru toți, fiind practicată în mai multe țări europene.

Deputații au declarat că în Moldova există pensii de peste 100.000 de lei achitate din bugetul de asigurări sociale, în timp ce pensia medie e de doar 1834 de lei, decalaj care trebuie evitat.