Competenţele Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) trebuie revizuite, iar combaterea faptelor de corupţie la nivel înalt urmează să fie prioritatea numărul 1 a CNA şi a Procuraturii anticorupţie. De acestă părere sunt mai mulţi procurori ai Oficiului Procuraturii Generale din Lituania, care dețin și calitatea de experți-cheie în cadrul Proiectului Twinning. Potrivit unui comunicat de presă, publicat de CNA, recomandările au fost formulate după o serie de şedinţe, consultări şi analize efectuate de experţii europeni în cadrul proiectului  ”Suport în consolidarea capacităţilor operaţionale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupţie”.

În opinia experților, CNA trebuie să se concentreze pe investigarea faptelor de corupţie, comise de către persoane cu funcţii înalte de răspundere, iar întregul proces trebuie să se desfăşoare în coordonare cu  Procuratura Anticorupţie. Totodată, partenerii de discuţii au menţionat că, în contextul revizuirii competenţelor, investigarea infracțiunilor de corupție minoră ar trebui delegată altor organe de urmărire penală din componenţa Serviciului protecţie internă şi anticorupţie al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei şi Serviciului Vamal.

Reprezentantul Lituaniei în cadrul Eurojust Margarita Šniutytė-Daugėlienė, procuror al Procuraturii Generale din Lituania, a menționat că ”investigarea cauzelor de corupție minoră consumă prea multe resurse umane și tehnice care ar putea fi utilizate productiv în lupta împotriva corupției de nivel înalt și servi bunăstării țării într-un mod mai eficient. Această delimitare a competențelor este o practică internațională care a adus progrese Lituaniei, precum și multor alte state europene”.

La rândul său, directorul CNA, Ruslan Flocea a subliniat că Centrul este pregătit să preia de la Procuratura Anticorupţie o parte din competenţele de investigare a cazurilor de corupţie mare şi să-şi asume lupta cu corupţia sistemică. ”CNA dispune de specialiști calificați cu o pregătire și experiență înaltă în domeniul investigării și depistării actelor de corupție. De asemenea, instituţia este dotată tehnic şi logistic, fapt ce permite ca acest potențial să fie valorificat în vederea obținerii unor rezultate vizibile pe segmentul combaterii corupției mari”.

În perioada ce urmează, CNA va înainta propuneri referitoare la introducerea unor modificări şi amendamente la cadrul normativ-regulatoriu pentru a grăbi procesul de revizuire a competenţelor CNA şi Procuraturii Anticorupție.

Vizita procurorilor europeni are loc în contextul finalizării ultimei etape de implementare a Proiectului Twinning, experții căruia au elaborat un ghid de recomandări care au drept scop îmbunătățirea și consolidarea sistemului de prevenire și combatere a corupției. Proiectul își desfășoară misiunea din 2017, iar CNA este printre principalele instituții beneficiare împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliţie şi Serviciul Vamal.