Autoritățile anunță că viteza excesivă rămâne o problemă majoră și una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Pentru a-i face pe conducătorii auto să respecte regimul de viteză, premierul a propus ca șoferilor care vor conduce cu viteză excesivă să le fie retras permisul de conducere. Potrivit acestuia, această practică este comună pentru mai multe țări europene.

Astfel, șoferii care vor conduce în localități cu peste 100 km pe oră, iar pe drumurile naționale cu peste 140 km pe oră vor fi privați de dreptul de a conduce pe un termen de la trei până la șase luni.

Totodată, în cadrul unei reuniuni la Guvern s-a discutat și despre calitatea slabă a studiilor în școlile auto, procedurile complicate și costurile mari pentru obținerea permiselor de conducere. În context, s-a solicitat simplificarea procedurilor de eliberare a permiselor de conducere.

De asemenea, pentru a asigura o calitate mai bună a studiilor pentru viitorii șoferi, s-a propus ca școlile auto care vor avea o rată joasă de promovare a examenelor pentru permisul de conducere să rămână fără acreditare. O altă măsură ar este digitizarea tuturor proceselor în vederea obținerii permisului auto.

Pentru a implementa măsurile propuse s-a creat un grup de lucru, din care fac parte reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Agenției de Guvernare Electronică, Agenției Servicii Publice, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Afacerilor Interne.