Curtea Supremă a Justiției urmează să aibă noi atribuții reglementate prin lege. Un proiect de reformă în acest sens a fost elaborat recent de Ministerul Justiției.

Astfel, în domeniul asigurării interpretării și aplicării uniforme a legislației, Curtea Supremă de Justiție va:

  • elabora recomandări rezultate din activitatea de generalizare a practicii judiciare;
  • elabora, aproba și va publica ghiduri cu privire la aplicarea legislației procesuale, la individualizarea pedepsei penale și sancțiunilor contravenționale;
  • emite, la solicitarea instanțelor judecătorești, avize consultative cu privire la aplicarea legislației;
  • decide asupra demersului în interesul legii;
  • întreprinde alte măsuri necesare pentru uniformizarea procesului de aplicarea legislației, prevăzute în Regulamentul Curții Supreme de Justiție.

Noua lege reglementează și modul de generalizare a practicii judiciare și elaborare a ghidurilor cu privire la aplicarea legislației. Astfel, recomandările privind generalizarea practicii judiciare și ghidurile cu privire la aplicarea legislației procesuale și individualizarea pedepsei penale se vor elabora și publica pe pagina web oficială a Curții Supreme de Justiție. Modul de elaborare a acestora se va stabili în Regulamentul Curții Supreme de Justiție.

Cât privește demersul în interesul legii, președintele Curții Supreme de Justiție, președinții Curților de apel, Procurorul General, președintele Uniunii Avocaților sau 3 judecători ai Curții pot cere Curții Supreme de Justiție să se pronunțe asupra problemelor de drept care prin hotărâri irevocabile au fost soluționate diferit de către instanțele judecătorești.

În demersul în interesul legii se va menționa hotărârile judecătorești irevocabile din care rezultă că problema de drept a fost soluționată diferit. Admisibilitatea demersului în interesul legii se va examina de un complet de cinci judecători ai Curții Supreme de Justiție. Demersul în interesul legii va fi declarat admisibil dacă soluțiile diferite reprezintă o discrepanță evidentă în interpretarea sau aplicarea legislației.

Potrivit proiectului, demersul în interesul legii declarat admisibil se va examina în ședință publică de un complet de 11 judecători ai Curții Supreme de Justiție. La ședință vor fi invitați pentru prezentarea poziției autorul demersului în interesul legii și alți subiecți vizați direct prin problema de drept examinată. La necesitate, chestiunea expusă în demersul în interesul legii se va examina la Consiliul Științific Consultativ.

Completul de 11 judecători ai Curții Supreme de Justiție va emite o hotărâre motivată în care explică modul de interpretare sau aplicare a legii în viitor. Hotărârea va fi semnată de președintele completului.

Din momentul pronunțării, hotărârea adoptată cu privire la examinarea demersului în interesul legii va fi obligatorie, însă nu are efect asupra cauzelor soluționate irevocabil. Hotărârea adoptată cu privire la examinarea demersului în interesul legii se va face publică.