Numărul abonaților care au utilizat serviciul de portare a numerelor de telefon a crescut în 2018, față de anul 2017, cu 2,9 mii și a însumat 34,2 mii. Serviciul respectiv permite oricărui utilizator de telefonie mobilă sau fixă să-şi păstreze numărul de telefon atunci când îşi schimbă furnizorul.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), din numărul total de numere portate în anul 2018 – 32 mii au fost numere de telefonie mobilă, iar 2,2 mii – numere de telefonie fixă. Numărul mediu de portări realizate lunar anul trecut a constituit circa 2,9 mii.

Cele mai multe numere de telefonie mobilă, peste 14 mii, a primit în reţeaua proprie compania  ”Moldcell”. În reţeaua ”Orange Moldova” au fost portate peste 9,5 mii numere, iar în reţeaua ”Moldtelecom” (Unite) – circa 8,4 mii.

În cazul numerelor de telefonie fixă portate, din cele 2, 2 mii – 810 numere au fost din rețeaua ”Moldtelecom”, 634 numere - din rețeaua ”StarNet Soluții”, iar 405 numere – din rețeaua ”Orange Moldova”.

Posibilitatea portării numerelor de telefon a fost lansată în iulie 2013, iar până la sfârșitul anului 2018, în Moldova au fost portate circa 216 mii numere de telefon, dintre care peste 199 mii sunt numere de telefonie mobilă și 17,4 mii – numere de telefonie fixă.

Potrivit reglementărilor emise de ANRCETI, orice utilizator de serviciu de telefonie poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii respective la furnizorul pe care l-a ales.

Informaţii suplimentare despre procedura de portare a numerelor de telefon pot fi găsite la adresa www.portare.md.