Aproape jumătate de milion de cetățeni aveau contractate împrumutiri de la organizațiile de creditare nebancară, la sfârșitul primului trimestru. Potrivit datelor statistice prezentate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în total, cele aproape 200 de organizații aveau peste 402 mii beneficiari.

Datele mai arată că valoarea totală a creditelor acordate a ajuns la 7,6 miliarde de lei, iar patronii au obținut un profit în sumă de 201,2 milioane lei. Topul organizațiilor de creditare nebancară care au strâns milioane este condus de Easy Credit SRL, care a câștigat de una singură cât următoarele două clasate împreună, adică 55,3 milioane lei. Următoarele în top sunt Sebo Credit SRL cu 27,2 milioane de lei și Microinvest SRL care a câștigat 26,6 milioane lei.

Sunt însă și companii la care nu le-a mers prea bine și au suportat pierderi importante. Cele mai mari pagube le-a avut Credit Nobil SRL. Organizația a pierdut 6,8 milioane lei.

Potrivit Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară, activitățile de creditare nebancară sunt acordarea de credite nebancare și leasingul financiar.