Magistrații de la Curtea Constituțională au declarat, recent, inadmisibilă o sesizare de contestare a prevederilor Codului fiscal. Mai exact, un contribuabil s-a plâns că legea nu stabilește modul de recepționare a avizului de plată a impozitului pe avere de către persoanele aflate peste hotarele țării.

Potrivit autorului sesizării, persoana fizică trebuie să facă plată în baza unui aviz pe care nu l-a primit. Aceast ar contravine prevederilor articolului 23 alin. (2) din Constituție, care garantează dreptul fiecărui om de a-și cunoaște drepturile și îndatoririle.

Amintim că art. 2876 din Codul fiscal spune că, calcularea impozitului pe avere și prezentarea avizelor de plată se realizează de către Serviciul Fiscal de Stat în termen de până la 10 decembrie pentru situația existentă la 1 noiembrie a anului de gestiune.

Examinând sesizarea, magistrații de la Curtea Constituțională au stabilit că prevederile contestate nu sunt de natură de a încălca criteriile clarității și preciziei a legii. Judecătorii menționează că, garantând realizarea dreptului la proprietate privată asupra bunurilor de diferită natură juridică, statul își rezervă dreptul de a stabili sarcini proprietarilor de bunuri, potrivit prevederilor articolului 46 alin. (5) din Constituție și, inclusiv, de a stabili obligații de plată a impozitelor și taxelor în conformitate cu dispozițiile articolului 58 alin. (1) din Constituție.

Totodată, Curtea reține că legislatorul a reglementat suficient de clar procedura prezentării avizului de plată a obligațiilor fiscale la articolele 190-192 din Codul fiscal. Prin urmare, Curtea reiterează că o dispoziție legală nu poate fi ruptă din sistemul normativ din care face parte și nu poate opera în mod izolat. Dimpotrivă, ea trebuie citită în coroborare cu celelalte dispoziții legale incidente, ca făcând parte dintr-un sistem juridic coerent

Astfel, la articolul 190 din Codul fiscal, legislatorul a prevăzut principiile generale de evidentă a obiectelor impozabile și a obligațiilor fiscale. Prin urmare, evidența obiectelor impozabile și a obligațiilor fiscale se va tine de către contribuabil de sine stătător, dacă legislația nu prevede altfel.

Decizia completă a Curții Constituționale poate fi accesată aici.

Amintim că impozitul pe avere se achită anual, până în data de 25 decembrie.