Publicarea hotărârilor judecătorești care conțin date cu caracter personal încalcă cel puțin 24 de legi naționale.

Declarația aparține reprezentanților Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) și a fost făcută în cadrul unei instruiri cu privire la protecția datelor cu caracter personal și depersonalizarea hotărârilor judecătorești, care a avut loc la Curtea de Apel Comrat.

Potrivit angajaților Centrului, publicarea hotărârilor judecătorești care conțin date cu caracter personal încalcă legi ca Legea privind protecția datelor cu caracter personal, Legea instituțiilor financiare, Legea privind statutul judecătoresc, Legea cu privire la informatică, Legea privind secretul comercial, Legea cu privire la profilaxia infecţiei HIV/SIDA, Legea privind sănătatea mintală, Legea cu privire la drepturile și responsabilităție pacientului, Codul Contravențional, Codul Muncii, Codul de procedură penală, etc.

Centru a familiarizat angajații Curții cu prevederile noului proiect al legii privind protecția datelor cu caracter personal, cu principiile de prelucrare a datelor cu caracter personal, obligațiunile operatorilor de date și modalitățile de realizare a drepturilor subiecților de date.

Un subiect aparte al discuțiilor a vizat aspectele privind depersonalizarea hotărârilor judecătorești. Reprezentanții CNPDCP au menționat principalele prevederi legale privind publicarea deciziilor judecătorești și au notat bunele practici ale statelor membre UE, care acordă o atenție sporită asupra datelor cu caracter personal în contextul publicării hotărârilor judecătorești.

Astfel, reprezentanții CNPDCP au declarat că în statele europene hotărârile instanțelor judecătorești se publică integral, asigurând preventiv - depersonalizarea/anonimizarea datelor cu caracter personal, precum: numărul de identificare, data nașterii, reședința, numărul de telefon, numele și prenumele persoanei fizice, numele și prenumele reprezentanților legali, etc.

Aceștia au menționat că este important de a prelua și implementa aceste practici bune și în Moldova, subliniind că în cazul publicării unor hotărâri judecătorești care conțin date cu caracter personal, cel puțin 24 de legi naționale sunt încălcate.

Reprezentanții CNPDCP au pus în discuții și cazuri examinate de către Centru care au vizat prelucrarea datelor cu caracter personal în activitatea judecătorească.