Comisia juridică, numiri și imunități a audiat, în ședința organizată în regim online, Raportul cu privire la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a instanțelor judecătorești în anul 2019.  

Potrivit Direcției generală comunicare și relații publice a Parlamentului, în raport se arată că pe parcursul anului 2019 Consiliul Superior al Magistraturii, prin activitățile desfășurate a contribuit la consolidarea capacităților sistemului judecătoresc, prin asigurarea unei independențe viabile a magistraților, astfel încât produsul activităților acestora să fie calitativ.

Pe parcursul anului trecut, Plenul CSM s-a convocat în 33 de şedinţe ordinare sau extraordinare, dintre care 8 au fost contramandate din lipsă de cvorum. În cadrul ședințelor au fost examinate 509 de chestiuni referitoare la cariera judecătorilor și administrarea instanțelor judecătorești, precum și avizarea actelor normative, fiind adoptate 462 hotărâri. Se atestă un număr mai mic de hotărâri adoptate față de anii precedenți, fapt condiționat de reorganizarea instanțelor judecătorești – au fost examinate cereri și demersuri de la 20 instanțe judecătorești, spre deosebire de anii precedenți, în care CSM examina cererile și demersurile înaintate de 52 de instanțe judecătorești.

În categoriile de hotărâri adoptate de Plenul CSM, 60 la sută sunt hotărâri privind desfășurarea concursurilor.

În 2019, se atestă tendința continuă de deschidere spre eficientizarea sistemului legislativ existent, precum și îmbunătățirea aplicabilității acestuia de către actorii vizați în sistemul judecătoresc. CSM a analizat 20 de proiecte de acte legislative și acte normative remise de autoritățile publice, expunându-și propunerile/obiecțiile la proiectele înaintate. Fiecare al patrulea proiect a venit din partea Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului.

Pe parcursul anului, au fost numiți 37 de judecători, din care 6 au fost propuși de Plenul CSM în anul 2018, iar 31 au fost propuși în anul 2019. Pentru comparație: în anul 2017, pe un termen de 5 ani în diferite instanțe judecătorești, au fost numiți 61 candidați, iar în 2018  -19 candidați. La propunerea CSM, în anul trecut Președintele Republicii Moldova a numit în funcții de conducere 4 judecători, dintre care 1 judecător în funcția de președinte și 3 în funcția de vicepreședinte.

Totodată, pe parcursul anului au fost eliberați 19 judecători (în 2017 – 20 și în 2018 – 28).

În încheierea raportului se arată că prioritățile CSM sunt determinate de continuarea proiectelor inițiate, consolidarea instituțională, creșterea eficienței și efectivității rolului său de garant al independenţei justiţiei, identificarea şi reglementarea unor instrumente de analiză a calităţii activităţii sistemului judiciar precum şi, asigurarea unui climat de echilibru în desfășurarea procedurilor aferente alegerii viitorilor magistrați.